Connect with us

Politică

Maia Sandu nu știe ce prevede contractul semnat de Andrei Spînu? Vezi ce spune președintele despre accesul KAS la secretul de stat

Președintele Maia Sandu minte că nu a deschis accesul la ”Secretul de stat” pentru oamenii KAS și spionii Germaniei. În cadrul unui interviu pentru tv8, aceasta a spus că nu există în Memorandumul semnat de Administrația Prezidențială cu Fundația KAS, o organizație obscură finanțată din banii publici ai Germaniei, vreo prevedere despre accesul la ”Secretul de stat”. Mai mult, ea spune că informațiile apărute în presă sunt false, iar din luna iulie ar putea exista un așa acord și cu Maria Britanie, doar că pe alte domenii, transmite telegraph.md.

Potrivit Memorandumului de înțelegere dintre Președinția Republicii Moldova și Fundația Konrad Adenauer Foundation (KAS) din 1 ianuarie 2021, semnat de către Andrei Spînu și Hans Martin Sieg, din banii publici ai Germaniei sunt finanțate, pe baza cererilor Administrației Prezidențiale a Republicii Moldova, proiecte consultative în trei domenii: 1) democrație și statul de drept; 2) economie; 3) comunicare. Totuși, aceste scopuri par a fi un paravan pentru o altă prevedere belicoasă din acest document, și anume, deschiderea accesului la ”Secretul de stat” pentru persoanele terțe, care nu sunt angajate în cadrul Președinției și servesc intereselor Fundației KAS din Germania.

Prin Memorandumul semnat de șeful Aparatului președintelui Maia Sandu, KAS a primit acces la informațiile clasificate din cadrul Administrației Prezidențiale, pentru efectuarea pretinselor analize.

”Sub rezerva prevederilor de confidențialitate, Administrația prezidențială va ajuta KAS Moldova în furnizarea tuturor informațiilor necesare pentru logistica proiectului, raportare și evaluareAccesul la orice informație clasificată ca fiind furnizată de legislația moldovenească, este supusă formalităților prealabile și trebuie asigurată de Administrația prezidențială”, scrie în document (vezi mai jos).

Astfel, Președinția, în calitate de organ cu acces la secretul de stat, condusă de Maia Sandu, s-a obligat să ceară în numele KAS accesul la toate documentele incluse la capitolul ”Secret de stat”, iar în baza Memorandumului să furnizeze aceste informații către oamenii Fundației Konrad Adenauer Foundation.

Menționăm că Telegraph.md a primit acest document de la Cancelaria Președinției, în baza demersului oficial din 23 aprilie curent și după ce a fost solicitată intervenția Poliției.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Populare