Connect with us

Politică

Jurnaliștii de la TIMPUL sugerează că Maia Sandu manipulează prin cifre. Află despre ce este vorba

Președintele ales Maia Sandu a oferit un interviu larg portalului rusesc rbc.ru. Printre altele această declară că: „Am început să vorbesc mai mult în limba rusă. În R. Moldova avem 25% din populația care este vorbitoare de limbă rusă”, scrie timpul.md.

Ce spun cifrele Recensământului din 2014 

Vorbitori de „moldovenească” – 52,7%, vorbitori de română – 23,2%, vorbitori de rusă – 13,5%, 2,7% în limba ucraineană și aceeași pondere pentru limba găgăuză, 1,0% – limba bulgară. În comparație cu 2004, se atestă o scădere cu 1,6 % a ponderii persoanelor a căror limbă maternă este rusă și ucraineană.

La recensământul din 2014, înregistrarea datelor despre etnie, limba maternă, limba vorbită de obicei și religie s-a efectuat la dorința şi libera declarație a persoanei. Astfel, informația privind etnia este disponibilă pentru 2 754, 7 mi persoane (98,2% din total populație recenzată). S-au declarat moldoveni 75,1% din populaţie, 7,0% – români, ucraineni – 6,6%, găgăuzi – 4,6%, ruşi – 4,1%, bulgari -1,9%, romi – 0,3%, iar alte etnii constituie 0,5% din populaţie.

Dacă Maia Sandu are dreptate și 25% din cetățenii noștri vorbesc limba rusă, înseamnă că statul R. Moldova a eșuat lamentabil în a proteja minoritățile etnice din R. Moldova de rusificarea la care au fost supuși.

Populare