Iulian Chifu, despre noul guvern tehnocrat: „PDM adună personalități și profesioniști cu vizibilitate publică în domeniile lor”

22 decembrie 2017 12:540 comentariiVizualizări:
Noua componență a Guvernului, propusă de către Partidul Democrat, denotă faptul că guvernarea pune preț pe profesionalism și acesta este un semnal extrem de puternic. De această părere este Iulian Chifu, fostul consilier al ex-președintelui român Traian Băsescu.
Într-un editorial pentru portalul Deschide, Chifu scrie că noul Guvern va lipsi opoziția de opțiuni, care nu va mai putea atrage profesioniști de partea lor.
„O concluzie de moment: PDM și actuala majoritate declarat pro-europeană adună personalități și profesioniști cu vizibilitate publică în domeniile lor. De oriunde. Nu contează trecutul lor – comunist la directorul SIS, PLDM-ist la ministrul Justiției și al Afacerilor Europene sau al Economiei. Contează profesionalismul, și ăsta e un semnal extrem de puternic. Ca și cel dat prin reintroducerea în guvern a lui Chiril Gaburici: nici un om loial și profesionist nu e lăsat în urmă. Există o recunoaștere și o recuperare a tuturor”, scrie Iulian Chifu.
În opinia fostului consilieri prezidențial, decizia PDM lipsește opoziția de opțiuni și că aceasta nu va putea atrage de partea lor candidaturi alternative pe măsură, doar cele de conjunctură. Totodată Chifu atrage atenția asupra faptului că mai important decât certurile politice de moment trebuie să fie funcționarea normală a statului, mai ales în condițiile în care acesta s-a angajat să realizeze mai multe reforme importante.
„Monopolul personalităților limitează opțiunile opoziției, care nu are nici resursele pentru a atrage profesioniști, altele decât cele ale doctrinei și narațiunilor de conjunctură, respectiv a temelor Oligarhului Rău care a capturat Statul, respectiv, mai nou, al Binomului – coabitarea Președinte – majoritate fiind interpretată ca mezalianță și vândută ca dovadă a trădării lui Plahotniuc față de europenism. Asta în timp ce statul trebuie să funcționeze și da, raportarea la coabitare, oricât de divergente și contondente ar fi relațiile, trebuie să se facă și în sensul funcționării statului Republica Moldova, pe dimensiune pragmatică”, adaugăt Iulian Chifu, fostul consilier a lui Traian Băsescu.

Leave a Reply