Connect with us

Politică

Ion Ceban afirmă că problema transportului public în capitală este una stringentă: Modificarea tarifelor nu a avut loc la transportul public din anul 2009, iar la microbuze din 2006

Problema transportului public este una stringentă pentru municipiul Chișinău, iar APL, zi de zi identifică soluții. Cel puțin asta spune primarul general Ion Ceban într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, recent, au fost mai multe solicitări cu privire la suspendarea activității unor agenți economici care asigurau ruta de maxi-taxi 125 și 178.

„În cazul rutei 125, aceasta și-a reluat activitatea pe un itinerar prescurtat, iar ruta de autobuz nr. 11 va fi redirecționată pe str. Livezilor din or. Durlești, pentru a asigura cetățenii cu transport.

În situația rutei 178 se caută soluții.  Este o problemă că au rămas să activeze un număr foarte mic de microbuze pe mai multe rute, din motivul lipsei șoferilor”, a punctat acesta.

Edilul spune că în total sunt autorizate 493 de unități maxi-taxi, dintre care zilnic circulă între 300 – 350 de un unități.

„150 dintre ele merg și în suburbii. La fel, avem 56 de autobuze care circulă în suburbii, însă am avem nevoie încă de cel puțin 100 de unități. Referitor la cele 100 de autobuze care urma să le procurăm! Dacă CMC ar fi susținut în primăvara anului trecut, când am propus proiectul de achiziționare a 100 de autobuze, de clasă ecologică Euro 5/6, care puteau fi asamblate în cadrul Î.M. „Parcul urban de autobuze”, pe străzile noastre ar fi circulat deja mijloacele de transport noi.

Acuma însă așteptăm decizia ANSC care ne-a blocat procesul de achiziții”, a precizat primarul.

Amintim că modificarea tarifelor nu a avut loc la transportul public din anul 2009, iar la microbuze din 2006.

„Cu toate acestea, am reușit în ultima perioadă achiziționarea a 10 troleibuze articulate, dar și alte 20 de unități clasice.  Anul acesta ne propunem să fie puse pe străzile capitalei alte 30 de troleibuze. Urmează ca săptămâna viitoare Grupul de lucru cu privire la transport, format din reprezentații executivului și consilieri municipali să audieze un raport prezentat de Direcția Transport în legătură cu insuficiența unităților de transport. Ulterior Grupul de lucru va veni cu propuneri de îmbunătățire a situației în cadrul Consiliului Municipal”, a conchis Ceban.

Populare