Connect with us

Economic

HoReCa: Restricțiile anunțate de autorități sunt discriminatorii, selective, lipsite consecutivitate și care vor face ”scrum” din industria ospitalității

Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR) își exprimă dezacordul față de noile restricții impuse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP). Potrivit unei declarații emisă de MĂR, restricțiile anunțate de autorități sunt discriminatorii, selective, lipsite consecutivitate și care vor face ”scrum” din industria ospitalității.

”Comparativ cu autoritățile, mediul de afaceri, pe parcursul a doi ani a învățat să se adapteze, să găsească soluții de supraviețuire, să se reinventeze, unii chiar să înceapă de la zero. Și tot asta, în paralel cu satisfacerea normelor și restricțiilor adoptate și fără niciun ajutor din partea statului”, se menționează în declarație.

HoReCa acuză guvernarea că în continuare ia decizii care defavorizează sectorul. Potrivit MĂR, logic ar fi ca restricțiile și controlul cel mai drastic să fie acolo unde sunt aglomerări, care nu sunt în prezent controlate, monitorizate și gestionate.

”Deja s-a demonstrat că restricțiile aplicate pentru domeniul HoReCa nu influențează creșterea sau scăderea numărului de cazuri de infectare. Pe când, restricțiile aplicate altor domenii influențează semnificativ. Doar că, în aceste domenii, în ultima vreme, nici restricțiile nu prea s-au respectat și nici controale din partea statului nu prea au fost”, menționează MĂR.

Asociația critică și decizia de a obliga cetățenii să prezinte certificate COVID, atunci când intră în spațiile închise. Aceasta numește interdicția drept una selectivă și care nu va opri răspândirea pandemiei.

”Apropo, accesul în instituțiile de stat tot e strict în baza certificatului COVID? Sau nu?”, întreabă MĂR.

De asemenea, HoReCa spune că verificările anunțate de MAI vor face ”scrum” din industria ospitalității.
”Statul nu verifică instituțiile de stat și nu gestionează drastic fluxul de persoane care vor să beneficieze de servicii publice. În schimb, statul verifică până la sânge agenții economici, acolo unde este control și ordine”, se spune în declarație.

HoReCa acuză guvernarea PAS de indiferență față de problemele acestui sector, care nu și-a revenit încă după carantina din 2020.

Populare