Connect with us

Politică

Guvernul va amâna până la sfârșitul anului curent controalele la producătorii agricoli

Statul va institui moratoriu asupra controalelor fiscale efectuate la producătorii agricoli afectați de calamitățile naturale. Moratoriul este stabilit până în data de 31 decembrie 2020. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de Guvern urmare a consultărilor pe care le-a avut cu agricultorii.

Conform documentului, până la sfârșitul acestui an se amână controale, opinate sau inopinate, la sediile, locurile de desfășurare a activității sau de păstrare a bunurilor producătorilor agricoli afectați de secetă. 

Guvernul va pune în aplicare și Programul de subvenționare a dobânzilor și Programul de rambursare a TVA agricultorilor afectați de secetă și alte intemperii. Beneficiari de subvenționare a dobânzilor vor fi întreprinderile care au luat credite în perioada 1 mai-31 decembrie 2020 și producătorii agricoli care au credite, indiferent de data contractării acestora. 

Producătorilor agricoli care au avut de suferit din cauza secetei li se va restitui și TVA. Suma TVA pasibilă rambursării va constitui suma cumulativă a impozitului funciar pe terenurile cu destinație agricolă calculat și declarat pentru anul 2020 și a sumei calculate și declarate a impozitelor salariale.

Proiectul de lege a fost avizat de FMI și urmează să fie aprobat de Guvern la ședința din săptămână aceasta. Documentul va fi trimis ulterior în Parlament pentru votare în două lecturi.

Populare