Connect with us

Politică

Guvernul planifică să atragă în anul viitor mai multe investiții în infrastructură, a anunțat premierul

Guvernul planifică să atragă în anul viitor mai multe investiții în infrastructură. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu, în timpul prezentării raportului privind realizarea programului de guvernare, la un an de activitate. El a precizat că, în acest sens, au fost semnate mai multe acorduri cu partenerii externi. De asemenea, în 2021, vor continua majorările de salarii pentru angajații din sectorul bugetar, prioritar, în educație și sănătate.

Potrivit premierului, cea mai mare provocare din acest an pentru Guvern a fost pandemia, care a afectat economiile tuturor statelor. În pofida greutăților, autoritățile de la Chișinău au reușit să-și onoreze angajamentele asumate, inclusiv să asigure stabilitatea financiară, să achitare pensiile și salariile. De asemenea, au fost acordate ajutoare financiare în valoare de 324 de milioane de lei pentru agricultorii afectați de secetă.

Chicu a amintit și despre majorarea cu 40 la sută a salariilor angajaților sistemului sănătății și a dat asigurări că acțiuni similare vor avea loc și în anul viitor. În total, în medicină, cheltuielile vor crește cu 2,7 miliarde de lei.

O prioritate a Guvernului rămâne dezvoltarea infrastructurii. Premierul a dat asigurări că nu vor fi majorate impozitele, ci va fi stimulată crearea locurilor de muncă cu avantaje pentru cetățenii din diasporă și tinerii. În 2021, angajatorii vor beneficia de subvenționare la impozitul salarial pentru angajații care vin din diasporă, tineri și șomerii care nu au avut un loc de muncă timp de 12 luni.

Un alt aspect asupra căruia și-a concentrat Guvernul atenția a fost restabilirea relațiilor cu partenerii externi. Ca urmare, în martie, a fost finalizat cu succes programul de finanțare agreat cu Fondul Monetar Internațional în 2016, iar la începutul lunii decembrie urmează a fi semnat noul memorandum.

De asemenea, Guvernul va coopera cu Banca Europeană de Investiții, Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Mondială, dar și alte bănci, inclusiv din Orient, pentru a atrage mijloace financiare pentru infrastructură.

Populare