Connect with us

Economic

Grâul din Rezerva de stat: legătura dintre prelungirea interdicției la exportul de grâu și deputatul PAS, Vladimir Bolea

Președinția Maiei Sandu a cerut Guvernului interimar prelungirea până în data de 31 iunie a interdicției la exportul de grâu, interdicție care expiră astăzi. Solicitarea se conține într-o adresare oficială către premierul interimar, Aureliu Ciocoi, semnată de către Ana Revenco, Consilier prezidențial în domeniul apărării și securității naționale, Secretar al Consiliului Suprem de Securitate.

Potrivit informațiilor în posesia cărora a intrat portalul Politics.MD, în spatele scandalului legat de exportul de grâu, în mod special legat de grâul din rezerva de stat, ar sta și interesele pe care le promovează deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Vladimir Bolea. Acesta insistă ca o parte esențială din grâul din rezerva de stat, care trebuie împrospătat în acest an, să fie vândut crescătorilor de animale din țară, la un preț mai mic decât cel de piață.

Subiectul dat a fost discutat de către deputatul PAS Vladimir Bolea atât la recenta ședință a Consiliului Suprem de Securitate, la care unul din subiecte a fost grâul din rezerva de stat, precum și la alte ședințe în care s-a discutat tema în cauză.

În posesia jurnaliștilor portalului Politics.MD a intrat stenograma unei ședințe la care a participat și deputatul PAS Vladimir Bolea. Acesta a subliniat că sectorul zootehnic din țară se plânge pe faptul că, din cauza creșterii prețurilor la grâu, ca urmare a secetei de anul trecut, ei înregistrează pierderi importante. Bolea a propus ca din cantitatea de grâu, care trebuie împrospătată în acest an din rezerva de stat, obligatoriu să fie oferită ramurii zootehnice, prin “includerea obligatoriu în lista de beneficiari și antreprenorii din această ramură”. Totodată, deputatul PAS a insistat că acest grâu “nu trebuie să fie trecut din categoria grâul alimentar în categoria de furajer”, iar acești agenți economici urmează să-l restituie la toamnă. Bolea a mai subliniat că pentru ramura zootehnică este necesar minim 8500 tone.

Sursele de mai sus susțin că se analizează legături directe ale solicitării deputatului PAS Vladimir Bolea cu anumiți agenți economici din domeniul zootehnic, care ar urma să beneficieze de grâu din rezerva de stat la un preț preferențial, cu mult mai mic decât cel de piață.

Amintim că public reprezentanții PAS invocă alte motive ale interdicției exportului de grâu. Atât Președinția condusă de Maia Sandu, cât și deputații PAS, susțin că în cazul în care se va permite exportul de grâu, ar putea fi creat un deficit pentru fabricile de panificație, respectiv va conduce la scumpirea pâinii.

Populare