Grant de 410 mii de dolari din partea Băncii Mondiale pentru interconectarea energetică Moldova-România

10 octombrie 2018 15:592 comentariiVizualizări:

R. Moldova va beneficia de un grant de circa 410 mii dolari din partea Băncii Mondiale pentru interconexiunea sistemului energetic național cu cel al României.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului, Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat, în ședința de astăzi, avizul consultativ pentru inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului de Grant cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare/Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare, notează Radio Chişinău.

Grantul va fi oferit Republicii Moldova în vederea realizării Proiectului ,,Piața energetică transparentă” și este destinat pentru realizarea măsurilor preparatorii implementării Proiectului de interconectare electrică. Grantul a fost divizat în 3 părți, având următoarele componente: elaborarea unui studiu de fezabilitate detaliat, dezvoltarea capacităților ”Moldelectrica”, gestionarea și auditul grantului.

„Proiectul ,,Piața energetică transparentă” va contribui la îmbunătățirea eficienței și securității aprovizionării cu energie electrică a consumatorilor din Republica Moldova, crearea unei piețe de energie electrică transparentă și competitivă, precum și integrarea ei cu piața regională de energie electrică a UE”, se mai arată în comunicat.

Pentru realizarea acestui proiect, Banca Mondială urmează să acora R. Moldova un împrumut de circa 70 milioane de euro. Costul total al Proiectului de interconectare este de circa 270 milioane de euro și va fi cofinanțat de BERD, BEI și UE.

2 Comments

  • Privind spre aceste sume enorme, imi dau seama ca totusi reformele facute de guvernare au impact la nivel international.

  • O buna dovada ca autoritatile din BM apreciaza eforturile is munca depusa de guvernarea actuala, evident cind avem un guvern competent si sustinere o sa fie.

Leave a Reply