Connect with us

Economic

FOTO // Guvernul a decis alocarea a 2 milioane 62 de mii de lei Comitetului Executiv al UTA GĂgăuzia unde ploile torențiale au afectat grav multe case și terenuri

Comisia pentru Situații Excepționale a decis alocarea a 2 milioane 62 de mii de lei Comitetului Executiv al UTA GĂgăuzia, unde ploile torențiale de la sfârșitul lunii septembrie au afectat grav multe case și terenuri. De asemenea au fost avariați 2 km de rețea de gazificare și peste 1 km de drumuri locale.

„Suntem în prag iarnă și este necesar ca foarte operativ să le asigurăm un loc de trai familiilor care au avut de suferit. Contăm și pe sprijinul autorităților publice locale să identifice resurse suplimentare pentru compensarea pagubelor necesare în acest context. De asemenea, este foarte important să continuie investigarea cazului pentru a identifica motivul în urma căruia a avut loc inundarea unui așa număr de mare de case”, a precizat Ion Chicu.

Mijloacele financiare vor acoperi pagubele proprietarilor a căror case necesită a fi demolate sau au fost defectate parțial în urma inundațiilor. În total, au fost avariate 45 de locuințe, 8 dintre care nu mai pot fi reparate și urmează a fi demolate. Pentru aceste familii urmează a fi procurate alte case sau construite altele noi.

Totodată, astăzi Comisiei pentru Situații Excepționale a decis alocarea a 600 mii lei din Fondul de intervenție al Guvernului pentru reparația rețelelor electrice interne a Liceului Teoretic „Olymp” din satul Costești, raionul Ialoveni. În urma ploilor, a fost deteriorat acoperișul, sălile de studii și toate rețelele electrice.

„Aici învață peste 500 de copii, trebuie să facem tot posibilul pentru a restabili acest obiectiv”, a menționat premierul Ion Chicu.

De asemenea, membrii CSE au aprobat acordarea unui ajutor sub formă de materiale de construcție necesare pentru lichidarea consecințelor ca urmare a ploilor puternice din 13 octombrie, în satul Căinarii Vechi, raionul Soroca. Materialele de construcție vor fi destinate pentru reabilitarea acoperișului clădirii primăriei, a grădiniței, dar și a 5 case din localitate.

Populare