Forbes Ucraina: Situaţia din Moldova este DESTUL DE STABILĂ în comparaţie cu mai multe ţări din CSI grav afectate de criza economică regională

7 aprilie 2015 11:320 comentariiVizualizări:

Criza economică din Europa de Est nu a ocolit nici una din ţările fostei uniuni. Toate cinci valute, care au înregistrat în anul 2015 cele mai mari deprecieri sunt monedele naţionale ale fostelor republici sovietice, scrie „Корреспондент.net”, citat de Forbes Ucraina.

1

Hrivna Ucraineană – 51%
Rubla rusească – 37%
Rubla belarusă – 34%
Manatul azerbaidjan – 26%
Leul moldovenesc – 25%

Publicaţia notează că sunt diferite cauzele deprecierii valutelor în aceste ţări, însă există şi probleme comune. Potrivit directorului de programe al Centrului Razumkov, Vasile Iurcişin, una din cauzele comune ale crizei din regiune este competitivitatea scăzută a economiilor fostelor republici sovietice, pieţele mici, menţinerea sistemului de administrare planificată şi gradul înalt de dependenţă de economia Rusiei. Un rol foarte mare l-a jucat şi reducerea transferurilor de peste hotare, în special din Federaţia Rusă.

Căderea rublei şi a economiei ruse este considerată drept una din cauzele principale ale problemelor cu care se confruntă fostele republici postsovietice. Rubla a pierdut 37 la sută din valoare, nivelul inflaţiei a depăşit două cifre, în anul 2015, potrivit diferitor estimări, PIB-ul Rusiei va scădea cu 3-5 la sută, iar ratingul Federaţiei Rusiei a coborât la nivelul de insolvenţă.

Astfel, pentru statele CSI şocul valutar dintr-o ţară se extinde asupra tuturor ţărilor. Consecinţele sunt diferite. Reuşeşte cel mai bine să facă faţă crizei Kazahstanul, în pofida faptului că preţurile la petrol au scăzut. Republicii Moldova, o ţară mică, este destul de stabilă în comparaţie cu mai multe ţări din CSI care au fost grav afectate de criza economică şi politică regională.

”Exporturile moldoveneşti sunt modeste şi acest fapt a avut o influenţă asupra devalorizării. Republica Moldova a pierdut piaţa rusă”, constată preşedintele Centrului Analitic Ucrainean Alexandr Ohrimenko.

Embargoul impus de Rusia la producţia moldovenească a lovit dureros în economia ţării. Interdicţiile la livrările de produse alcoolice au fost introduse în septembrie 2013, iar din iulie 2014 a fost interzis importul pe piaţa rusă a fructelor, legumelor şi conservelor.

De asemenea, un efect negativ a avut criza din sistemul bancar, ca urmare Banca Naţională a Moldovei a fost impusă să introducă administrare specială în trei bănci.

Însă experţii nu consideră că situaţia din Republica Moldova este critică. ”Economiei moldoveneşti îi este greu să facă faţă concurenţei, dar transformările şi reformele merg activ, mult mai activ decât în Ucraina”, constată expertul Vasilii Iurcişin.

Leave a Reply