Connect with us

Economic

Fermierii care blochează drumurile țării primesc bani de la stat, dar plătesc impozite cu țârâita!

Primesc bani de la stat, dar plătesc impozite cu țârâita. Este vorba despre o bună parte din producătorii agricoli, care blochează traseele naționale, cerând finanțare suplimentară din partea Guvernului, din cauza secetei.

Astfel, potrivit unor surse guvernamentale, cel puțin 21 de lideri agrari, care, cu trei săptămâni în urmă au blocat traseul internațional în zona orașului Ștefan Vodă și care prelucrează cumulativ 14 480 ha de teren, au achitat în medie câte 620 de lei și 23 bănuți pentru un hectar anul trecut. În total, aceștia au achitat, în 2019, un an agricol fără secetă,  9,4 mln.lei.  Pentru comparație, actualul Guvern le alocă deja peste 1000 lei pentru hectar, drept compensație pentru roada compromisă.

Recent a fost aprobată și majorarea subvențiilor pentru prima de asigurare in agricultură de la 50 la 70 la sută. Cu toate acestea, numărul fermierilor care își asigură producția este sub 10 la sută, ei preferă să ceară bani gratis de la stat.

Amintim că deputații PDM, PSRM, PPDA și PAS au decis astăzi crearea a două grupuri de lucru, între care unul privind identificarea soluțiilor pentru sprijinirea agricultorilor în condiții de secetă. Situația dificilă din agricultură, provocată de seceta din ultimele luni, va fi discutată și mâine, la ședința Consiliului Suprem de Securitate. Președintele Igor Dodon a declarat, în cadrul unui briefing de presă, că acest subiect ține de securitatea alimentară a statului.

Populare