Politică
Experții au dat aprecieri critice raportului despre activitatea Maiei Sandu în primele 100 de zile în funcția de președinte

Analiștii politici consideră că șeful statului s-a antrenat mai mult în bătălii politice și mai puțin în soluționarea unor probleme conforme cu atribuțiile ce-i revin președintelui țării.
Experții nu împărtășesc optimismul formulat în raportul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, privind primele o sută de zile de activitate în funcția de șef al statului.
Politologii remarcă faptul că, imediat după preluarea mandatului, direcția principală a activității Maiei Sandu a devenit lupta politică, în special cea de dizolvare a parlamentului.
Ca esență, raportul este destul de modest, chiar dacă acestuia i-a fost rezervată o pagină specială pe site-ul administrației prezidențiale. Unele dintre realizările înscrise trezesc doar nedumerire, consideră politologul Corneliu Ciurea. „De exemplu, „scoaterea țării din izolare internațională” – în condițiile în care nici nu a existat vreo asemenea izolare”, a spus Ciurea într-un comentariu pentru Sputnik Moldova.
„Există percepția că prioritățile reale ale Maiei Sandu nu au fost tocmai cele enumerate în raport. Mult mai mult timp dânsa a alocat luptei politice în raport cu eforturile de a asigura țara cu vaccinuri”, a menționat expertul.
De asemenea, Ciurea a remarcat că, judecând după raportul președintelui, Sandu și-a atribuit unele merite care nu-i aparțin în totalitate. De exemplu, repartizarea vaccinurilor pe platforma COVAX – nu se poate afirma că acesta este meritul exclusiv al președintelui.
„Primul pas președintele l-a făcut cu stângul. Sperăm că Maia Sandu va înțelege că în prima parte a mandatului său nu s-a ocupat cu ceea ce trebuia să se ocupe și acest exercițiu s-ar putea să-i fie util”, a constatat expertul.
Aprecierile respective coincid cu opiniile analistului politic, Ian Lisnevschi, care consideră că singurul angajament electoral în care a făcut progrese președintele este cel cu privire la provocarea alegerilor parlamentare anticipate.
„Avansarea spre alegerile anticipate este obiectivul cu care, deocamdată, se poate lăuda doamna președinte în activitatea sa în primele o sută de zile”, a spus expertul.
Potrivit politologului, din realizările enumerate în raport, cu unele accepțiuni, pot fi remarcate seria de vizite oficiale pe care le-a întreprins Maia Sandu.
„Din păcate, aceste vizite nu au dat mare lucru și nu au influențat în vreun mod politica externă a țării”, a remarcat Lisnevschi.
Cât privește asigurarea țării cu vaccinuri, este prea devreme să vorbim despre anumite succese, consideră politologul.
„În acest sens vedem numai politizarea problemei privind livrarea vaccinurilor. Societatea moldovenească și așa este dezbinată, iar acum aceasta se fragmentează și pe tema „vaccinurilor” și acțiunilor care trebuie luate pentru combaterea pandemiei de COVID-19”, a spus expertul.
Potrivit lui Lisnevschi, scopurile declarate privind de combaterea pandemiei vin în contradicție cu aspirațiile președintelui de a realiza dizolvarea parlamentului.
„Este imposibil să te pregătești concomitent de alegeri anticipate și să dai asigurări, totodată, că luptați cu pandemia de COVID-19. Fie că îți dorești sincer oprirea răspândirii virusului și crearea unui guvern plenipotențiar, fie provoci alegeri anticipate, iar odată cu asta și un nou focar de infectare, așa cum, anterior, a fost cazul alegerilor locale și a celor prezidențiale”, a concluzionat analistul politic.
La 2 aprilie s-au împlinit exact 100 de zile de când Maia Sandu a preluat mandatul de președinte al Republicii Moldova. În acest sens, vineri a fost făcut public raportul întitulat „3 priorități. 44 de acțiuni îndeplinite”, ce dezvăluie o listă de obiective pe care, potrivit Maiei Sandu și administrației prezidențiale, șeful statului a reușit să le implementeze cu succes în primele o sută de zile.
Cele trei priorități declarate de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, sunt: ieșirea din criza sanitară și economică, lupta cu corupția și scoaterea țării din izolare internațională.
You may like
Ziua Internaţională a Persoanelor în Etate
Tenisul de masă, șahul și armwrestling-ul gratuit, în mai multe locații din Chișinău
Noi şantiere în capitală. Vezi ce zone trebuie să eviţi
Ceban: Pentru a aduce bune practici pentru transportul public. O delegație a Primăriei municipiului Chișinău se află în vizită de studiu la Lublin
Primarul capitalei: Recomand ca reprezentanții LGBT să organizeze acțiunea „în incinta Guvernului, Parlamentului și Președinției”
PAS are cei mai mulți milionari în noul Guvern

Competiția “Tekwill Junior Ambassadors” și-a desemnat finaliștii!

„Rupe tăcerea! Suntem alături”. Sute de oameni au aflat cum se pot apăra de violența în bază de gen

ICT4Women consolidează comunitatea tech a femeilor din Cahul și stimulează antreprenoriatul

Locuitorii din nordul țării, informați despre serviciile disponibile pentru prevenirea violenței în bază de gen

„Rupe tăcerea! Suntem alături” – evenimente dedicate prevenirii violenței în bază de gen

Inovație și inspirație. Cum fetele și femeile din Cahul participă la transformarea digitală a regiunii

Noi reguli pentru perfectarea buletinului de identitate românesc. Sunt obligatorii pentru toți

Despre personal branding, la Innovation Talks. Tinerii din Cahul au aflat cum își pot construi o imagine de succes

În R. Moldova activează 28 de Spații Sigure (Safe Space), care oferă protecție și sprijin femeilor, tinerilor și vârstnicilor

Watchdog, Institute for European Policy and Reforms, TV8 – în lista ONG-urilor din Moldova, care o promovează pe Maia Sandu pe bani din exterior

BLOGGER: Ala Nemerenco deține o diplomă de studii, deși nu a frecventat instituția

În satul Costești, Ialoveni, Igor Dodon a vizitat o întreprindere agricolă care se ocupă de recoltarea și depozitarea fructelor

A pășit cu stângul! Ieșirea Maiei Sandu pentru a prezenta prioritățile sale în calitate de președinte, criticată de politologi

Blogger: Alexandru Slusari ia bani în plic de la liderii agricoli

Scandalos! Soacra unui deputat PAS, implicată în dosarul furtului miliardului

VIDEO // La Chișinău ar putea fi organizat un forum al oamenilor de afaceri din Moldova și Armenia

VIDEO // Vezi cum poliția l-a întâmpinat pe Renato Usatîi la protestul din PMAN

VIDEO// Acțiune de protest la sediul PAS. Macaroane, ceapă și vin pentru Maia Sandu

De ce femeile îmbătrânesc mai repede decât bărbații

A fost creat panoul solar perfect transparent

99 la sută din cazuri de COVID-19 sunt inofensive, spune Donald Trump

România: Un nou anti-record al cazurilor de COVID-19
VIDEO // Până la lacrimi! Familia taximetristului, decedat în urma unui accident tragic, a primit în dar un apartament
Populare
- Politică2 luni ago
VIDEO // Dosarul Petic: M-au șantajat și condiționat să dau declarații false împotriva lui Cavcaliuc. El nu are nicio legătură cu cazul
- Politică3 luni ago
Ion Ceban, despre „concurența de peste drum”: Nu văd o problemă, doua Târguri nu strică
- Politică3 luni ago
Guvernul unde se uită? Ceban: Zeci de profesori din mai multe localități din țară nu și-au primit salariile încă din luna august
- Toate3 luni ago
Ceban: Peste 5 milioane de lei vor ajunge în caznaua Primăriei
- Social3 luni ago
600 de profesori din R. Moldova au fost instruiți să aplice metoda inovativă de predare „clasa inversată”
- Social2 luni ago
Ieri a fost ultima zi de activitate a Târgului de Crăciun ce a fost organizat în PMAN
- Social3 luni ago
Bălți, Centru de Inovare și Transfer Tehnologic. Rezultatele primelor săptămâni de activitate ale NORTEK
- Social3 luni ago
„Sunt cu tine”. O campanie de sensibilizare își propune să valideze sentimentele moldovenilor care se simt singuri de sărbători