Expert-Grup: Fără REFORME structurale vizibile economia ar putea să intre în RECESIUNE în 2015

6 martie 2015 10:060 comentariiVizualizări:

Economia Moldovei încetinește continuu. Indicele Compozit Anticipator, calculat lunar în baza a șase indicatori macroeconomici de referință, a marcat, în decembrie anul trecut, 87 puncte, în scădere pentru a treia lună consecutiv, constată  Centrul Analitic Independent Expert-Grup.

expert grup logo

Această dinamică „denotă continuarea presiunilor negative asupra economiei moldovenești, iar în lipsa unor reforme structurale vizibile, aceasta ar putea să intre în recesiune în 2015”. Înrăutățirea situației economice din ultima perioadă este determinată atât de factori din partea cererii, cât și din partea ofertei, fapt ce necesită un spectru larg de măsuri de politică economică, apreciază experții.

Potrivit publicației „Realitatea Economică”, editată de Expert-Grup, presiunile din partea ofertei derivă din reducerea exporturilor din Republica Moldova spre UE cu 1.4-3,6 la sută în ultimele trei luni ale anului trecut și în special cu 11,8-38,7 la sută spre CSI. Diminuarea exporturilor a fost cauzată de condițiile economice dificile din regiune, precum și de restricțiile comerciale aplicate de către Federația Rusă.

Acest regres a avut loc în pofida deprecierii monedei naționale din aceeași perioadă, care, cel puțin teoretic, ar fi trebuit să impulsioneze exporturile și să susțină fenomenul de substituție a produselor de import cu cele autohtone, sunt de părere economiștii. Faptul că în trimestrul patru al anului trecut importurile s-au redus cu doar 4,7 la sută, iar exporturile tocmai cu 12,4 la sută, “confirmă, pe de o parte, dependența acută a economiei moldovenești de importuri (cererea reacționează mai slab la variația prețurilor), și, pe de altă parte, pozițiile fragile ale exportatorilor moldoveni pe piețele externe”.

Încetinirea activității economice, pe fondul unei cereri sporite de valută cauzată de o serie de tranzacții suspecte, dar și nervozitatea sporită a populației, au cauzat deprecierea substanțială a monedei naționale, apreciază Expert-Grup. Deși tendința de depreciere a leului a început încă în 2011, “aceasta s-a accelerat în trimestru patru 2014, odată cu reducerea puternică a exporturilor și remiterilor, precum și o serie de tranzacții suspecte cu valută din sectorul bancar”.

Experții mai menționează că în 2015, tendința de depreciere a atins cotații periculoase din cauza cererii sporite de valută din partea populației și agenților economici bazată pe anticiparea unei deprecieri și mai puternice în viitor.

Ca urmare, au crescut presiunile inflaționiste, fapt ce a determinat BNM să înăsprească politica monetară, iar ponderea depozitelor exprimate în valută străină a crescut până la 50,9 la sută. Consiliul de administrație al BNM a majorat rata de bază de 8,5 la 13,5 la sută, iar norma rezervelor obligatorii în lei moldovenești de la 14,00 la 18,00 la sută.

 

 

Leave a Reply