Connect with us

Politică

Expert constituționalist critică ședința convocată la Președinție cu mai mulți judecători

Expertul constituționalist Vitalie Catană critică ședința convocată la Președinție cu mai mulți judecători. În opinia acestuia, întrunirea magistraților la Palatul Prezidențial subminează legea care prevede separarea puterilor în stat.

”A spune că dacă Constituția prevede în contextul separației puterilor în stat și colaborarea între cele trei puteri înseamnă că CSM poate fi convocat la Palatul cu gard al Președinției, echivalează cu a spune că dacă Constituția nu interzice declararea alegerilor anticipate prin votul deputaților înseamnă că e posibil, scrie expertul pe pagina sa de Facebook.

Potrivit constituționalistului, prevederea privind colaborarea între puteri semnifică deschiderea unor căi de a colabora instituțional, doar prin modalitățile strict reglementate de lege.

”Și se referă în special la raporturile între legislativ și executiv, în virtutea atribuțiilor care obligă cele două autorități la relații loiale. Între Justiție și celelalte două nu prea sunt elemente comune, cele puține câte sunt au caracter cu totul special și sunt reglementate exclusiv prin lege. Nu la Palat cu gard, la cafele sau coniac. Cine spune altfel, nu are habar despre Drept Constituțional!”, notează Catană.

Populare