Connect with us

Politică

EDITORIAL // Tertipul Maiei Sandu

Ieri presa a dat publicității o scrisoare semnată de Maia Sandu prin care liderul PAS adresează invitația către ceilalți participanți la competiția electorală de a face front comun împotriva lui Igor Dodon.   

Înainte de toate, stilistica defectă și conținutul bizar al textului conceput de Maia Sandu sunt caracteristice pentru nivelul lipsit de consistență al liderului PAS. Toată activitatea dânsei în calitate de lider de partid s-a limitat la urzirea ”unirilor” oamenilor împotriva ”dușmanului comun”. Iar ”dușmanul comun” este de fapt de fiecare dată o persoană care îi stă în calea accederii la putere.

S-ar fi putut trece cu vederea asemenea vicleșug dacă nu am cunoaște ce înseamnă prezența Maiei Sandu la putere. Dânsa a fost, de exemplu, timp de trei ani (!) Ministru al Educației și toți își amintesc că s-a remarcat doar cu închiderea școlilor și a internatelor de copii aflați în dificultate. Apoi, pe durata mandatului de ministru nu a existat din partea ei măcar o singură inițiativă de creștere a salariilor în domeniul educației. Asta în timp ce se fura miliardul.

În calitate de Prim-ministru Maia Sandu nu a făcut altceva decât să anuleze programele sociale și de infrastructură de care ar fi trebuit să beneficieze cetățenii, a majorat taxele și impozitele, a mărit prețurile la serviciile de bază pentru cetățeni.

În textul scrisorii liderul PAS face trimitere la necesitatea eradicării sărăciei. Numai că numele dânsei se asociază cel mai mult cu sărăcia. Deci, dacă se vorbește de răul mai mic și răul mai mare, atunci anume Maia Sandu s-ar putea să fie răul cel mai mare.  

În acest context, dar nu în ultimul rând, trebuie să amintim că Maia Sandu a acces la funcția de Prim-ministru prin o înțelegere cu Dmitri Kozak și dacă participanții la cursa electorală sunt consecvenți, nu ar trebui să uite acest aspect căci este definitoriu pentru ceea ce reprezintă liderul PAS.

Din punct de vedere tactic, este la suprafață că realizarea intenției Maiei Sandu va fi în avantajul ei și le va anula celorlalți aspiranți la funcția de Președinte orice posibilitate de a concura în condiții egale. În situația în care datele arată că liderul PAS se va califica în turul doi, evitarea înfruntării cu Maia Sandu înseamnă minimizarea șanselor de a obține un rezultat onorabil în alegeri, dar și în ceea ce privește perspectivele post electorale.

Prin urmare, scrisoarea Maiei Sandu nu este este altceva decât un tertip prin care aceasta urmărește să le atribuie celor cărora le-a adresat invitația rolul de asistenți în cursa electorală, în condițiile în care nu a reușit să-i determine să se retragă în favarea ei înainte de turul întâi. 

Autor:  Vitali Catană Sursa:  Politics.MD

Populare