Connect with us

Politică

EDITORIAL// Președinta scuipă de la etaj și pe foștii aliați, Platforma „Da” și celelalte forțe, mulțămită cărora a aburcat pe înaltul și molcăluțul fotoliu

Deocamdată, informația potrivit căreia câinii lui Joe Biden au fost alungați de la Casa Albă pare să invioreze mai multă lume, decât faptul că Maia Sandu a încălcat Constituția. Nici o veste dinspre Palatul Erdogan, că președinta ar dori cumva să facă un schimb de păreri cu partidele politice, privind blocajele de toată mâna, iscate tocmai datorită mofturilor sau scenariului ei abscons.

Dialog nu se dorește nu numai cu majoritatea parlamentară, care a propus, în conformitate cu legea, un candidat la funcția de prim-ministru. Președinta scuipă de la etaj și pe foștii aliați, Platforma „Da” și celelalte forțe, mulțămită  cărora a aburcat pe înaltul și molcăluțul fotoliu. De ieri a început numărătoarea inversă a ultimelor 15 zile, destinate încercării de a investi un Guvern.

Cum va proceda Maia Sandu?  Unii, aflați mai aproape de Palat, susțin, că președinta  își va mai numi o dată propria candidatură, gest populist, dar, oricum, ilegal, după care blocajele de tot felul, politic, constituțional și guvernamental  vor deveni procese  ireversibile. Se pare că Maia Sandu va acționa din bârlogul lupilor politici  și va miza nu atât pe mandatul popular, cât pe susținerea UE, exprimată acum prin legitimitatea dublului standard în zonele gri.

Mesajul  Maiei Sandu este trist și războinic, un mesaj al corporatocrației în esența sa. Lumea s-a schimbat, pare să spună președintele, iar naivii de moldoveni nu vor să realizeze acest lucru. Noi, stăpânii lumii, provocăm evenimentele și schimbăm soarta țărilor. Voi, limitații, vă alegeți cu conflictul, eu –  cu puterea. Cui nu-i place, să-și aleagă pentru trai un fund de provincie și să se delecteze cu iluzia statului de drept.

Autor: Valeriu Reniță

Populare