Politică
EDITORIAL // Maia Sandu și ratarea oportunităților de schimbare

Președintele PSRM s-a arătat convins că eforturile depuse de aleșii locali se vor materializa în îmbunătățirea calității vieții sub aspect social și economic. Totodată, Igor Dodon remarcă că este important ca aleșii locali de la sate să fie sprijiniți și stimulați să-și dezvolte aptitudinile, posibilitățile și să-şi aprofundeze cunoștințele în domeniul integrității civice și bunei guvernări.
Orice criză atrage după ea oportunități, acest lucru este valabil și pentru politicieni, în timp de criză ei au posibilitatea de a demonstra că pot pune interesele societatii mai presus decât interesele personale ori de partid. Președintele Maia Sandu a ratat oportunitatea de a numi persoane profesioniste în componența Consiliului Suprem de Securitate.
Opinia este asumată atât de parlamentari aflați în opoziție cu Maia Sandu, de experți civili dar și de foști membri ai Consiliului Suprem de Securitate.
În timp ce parlamentarii PAS spun că membrii Consiliului au trecut testul profesionalismului și pe cel al integrității, deputații PSRM califică nouă componență a CSS drept cea mai slab pregătită din istoria Republicii Moldova, notează IPN.
Deputatul PSRM, Grigore Novac afirmă că „actuala componență a CSS este slab pregătită și bazată mai mult pe interesele partinice, acest lucru nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria Republicii Moldova”.
Experții civili au atras atenția că în componența CSS au fost promovate persoane care sunt departe de acest domeniu și care nu au activat nici o zi în vreo structură de securitate, acolo sunt prezente și persoane cu grave probleme de integritate ori care au fost condamnate penal. Ex-judecătorul CEDO, Stanislav Pavlovschi a notat că din componența consiliului fac parte „un deputat care de trei ori și-a schimbat orientarea politică, o doamnă cu sapte dosare pierdute la CEDO, un domn despre care s-a scris că ar fi un agent de influență al Rusiei, o doamna cu diploma de master, dar, chipurile, fără studii de masterat, un domn cu averile micșorate de cateva ori”. Fostul judecător internațional a pus la îndoială faptul că aceste persoane ar putea asigura securitatea de stat a Republicii Moldova. De aici.
Prezent la o emisiune de televiziune deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a apărat prezența în CSS a membrilor societății civile afirmând că „potrivit Legii securității naționale, corupția este un pericol pentru securitatea statului. Oamenii care au fost aleși din societatea civilă au o legătură directă cu securitatea statului”. Constat, că deși deputatul PAS încearcă să facă trimitere la doctrina de securitate a Școlii de la Copenhaga care afirmă că în analiza de securitate trebuie introduse și dimensiuni politice, economice, sociale și ecologice, el uită că experții statului, și nu ai societății civile, sunt cei care fac analiza subiectului de securitate. Societatea civilă poate face parte din structuri adiacente instituției prezidențiale în care se pot discuta aspecte care țin de securitate dar care nu ating chestiuni care țin de secretul de stat.Ion Păduraru, fost membru al CSS și ex-consilier prezidențial al ex-președintelui, Nicolae Timofti, a pus punctele pe i declarând că „în Consiliul Suprem de Securitate nu pot fi incluse persoane care nu au nimic direct cu structurile statului”. De aici.
Este clar că prin nominalizarea a 11 persoane noi în acest consiliu, Maia Sandu a urmărit să își aducă persoane fidele în acest organism. În acest moment șeful statului controlează 11 din cei 21 de membrii. Această politizare demonstrează președintele urmărește interesul politic propriu și mai puțin interesul public al cetățenilor. Cu siguranță șeful statului moldovean consider că având o majoritate fidelă în interiorul CSS obține pîrghii de putere în plus. Președintele uită că instituția este una consultativă și că nu există mecanisme de control a îndeplinirii deciziilor votate acolo.
Istoria contemporană a statului moldovean a demonstrat că toate înțelegerile politico-juridice în care s-au angajat șefii statului moldovean au dus în timp la pierderea încrederii cu care au fost învestiți.
Constat că, după o lună de la învestirea în funcție, președintele s-a angajat în diferite subterfugii juridice pentru a obține mai multă putere. Maia Sandu a ratat oportunitatea de a numi persoane profesioniste în componența Consiliului Suprem de Securitate și l-a transformat în filială a PAS. Chiar și așa președintele nu poate obține puterea absolută. Republica Moldova este un stat parlamentar iar butoanele de control ale statului se află în Parlament.
Autor: Victor Nichituș Sursa: Politics.MD
You may like
Ziua Internaţională a Persoanelor în Etate
Tenisul de masă, șahul și armwrestling-ul gratuit, în mai multe locații din Chișinău
Noi şantiere în capitală. Vezi ce zone trebuie să eviţi
Ceban: Pentru a aduce bune practici pentru transportul public. O delegație a Primăriei municipiului Chișinău se află în vizită de studiu la Lublin
Primarul capitalei: Recomand ca reprezentanții LGBT să organizeze acțiunea „în incinta Guvernului, Parlamentului și Președinției”
PAS are cei mai mulți milionari în noul Guvern

„Rupe tăcerea! Suntem alături”. Sute de oameni au aflat cum se pot apăra de violența în bază de gen

ICT4Women consolidează comunitatea tech a femeilor din Cahul și stimulează antreprenoriatul

Locuitorii din nordul țării, informați despre serviciile disponibile pentru prevenirea violenței în bază de gen

„Rupe tăcerea! Suntem alături” – evenimente dedicate prevenirii violenței în bază de gen

Inovație și inspirație. Cum fetele și femeile din Cahul participă la transformarea digitală a regiunii

Noi reguli pentru perfectarea buletinului de identitate românesc. Sunt obligatorii pentru toți

Despre personal branding, la Innovation Talks. Tinerii din Cahul au aflat cum își pot construi o imagine de succes

În R. Moldova activează 28 de Spații Sigure (Safe Space), care oferă protecție și sprijin femeilor, tinerilor și vârstnicilor

15 tineri ambasadori europeni au vizitat regiunea de sud a Republicii Moldova

Watchdog, Institute for European Policy and Reforms, TV8 – în lista ONG-urilor din Moldova, care o promovează pe Maia Sandu pe bani din exterior

BLOGGER: Ala Nemerenco deține o diplomă de studii, deși nu a frecventat instituția

În satul Costești, Ialoveni, Igor Dodon a vizitat o întreprindere agricolă care se ocupă de recoltarea și depozitarea fructelor

A pășit cu stângul! Ieșirea Maiei Sandu pentru a prezenta prioritățile sale în calitate de președinte, criticată de politologi

Blogger: Alexandru Slusari ia bani în plic de la liderii agricoli

Scandalos! Soacra unui deputat PAS, implicată în dosarul furtului miliardului

VIDEO // La Chișinău ar putea fi organizat un forum al oamenilor de afaceri din Moldova și Armenia

VIDEO // Vezi cum poliția l-a întâmpinat pe Renato Usatîi la protestul din PMAN

VIDEO// Acțiune de protest la sediul PAS. Macaroane, ceapă și vin pentru Maia Sandu

De ce femeile îmbătrânesc mai repede decât bărbații

A fost creat panoul solar perfect transparent

99 la sută din cazuri de COVID-19 sunt inofensive, spune Donald Trump

România: Un nou anti-record al cazurilor de COVID-19
VIDEO // Până la lacrimi! Familia taximetristului, decedat în urma unui accident tragic, a primit în dar un apartament
Populare
- Politică2 luni ago
VIDEO // Dosarul Petic: M-au șantajat și condiționat să dau declarații false împotriva lui Cavcaliuc. El nu are nicio legătură cu cazul
- Politică3 luni ago
Primarul general Ion Ceban a făcut-o cu ou și oțet pe ministra Sănătății, Ala Nemerenco
- Politică3 luni ago
Ion Ceban, despre „concurența de peste drum”: Nu văd o problemă, doua Târguri nu strică
- Toate3 luni ago
VIDEO // Ce spune arhitecta șefă despre Strategia de dezvoltare socio-economică și spațială durabilă a Chișinăului.
- Economic3 luni ago
USAID oferă suplimentar R. Moldova 42 de milioane de dolari pentru consolidarea sistemului energetic
- Politică3 luni ago
Guvernul unde se uită? Ceban: Zeci de profesori din mai multe localități din țară nu și-au primit salariile încă din luna august
- Toate3 luni ago
Ceban: Peste 5 milioane de lei vor ajunge în caznaua Primăriei
- Social3 luni ago
600 de profesori din R. Moldova au fost instruiți să aplice metoda inovativă de predare „clasa inversată”