Connect with us

Politică

EDITORIAL// Guvernul Grosu VS Guvernul Gavrilița: Un șarpe cu două capete

După un eșec suferit de Guvernul Gavrilița sau Guvernul ”SubZero” cum se mai spune în popor, a venit și rândul Guvernului Grosu, probabil să sufere același eșec dramatic. Să fie asta oare dorința de a ajunge la anticipate sau totuși e vorba de incompetența celei care a înaintat aceste candidaturi, aparent diferite?

După apariția Programului prezentat de către Igor Grosu, care se numește ”Moldova Sănătoasă”, necătând la faptul că avem peste 200.000 de cazuri de COVID, am decis să trag un ochi și prin Programul de Guvernare prezentat de către fosta candidatură, Natalia Gavrilița, care e camuflat sub denumirea ”Moldova Bună”. Teoretic, nimic dubios. Dar practic, e neprofesionist și extrem de dubios. Să le luăm pe rând.

Natalia Gavrilița și-a prezentat programul de Guvernare la data de 8 februarie 2021. Denumirea pare să nu aibă nici o legătură cu Republica Moldova, dar mă rog, fiecare e în drept să-și aleagă ce îl reprezintă. Programul Nataliei Gavrilița conține 38 de pagini, iar când îl citești, ochii se încleie de la atâta dulceață și atâtea promisiuni aranjate frumos pe foile albe ale Wordului. Dar nu despre asta e. Echipa prim-ministrului desemnat prima dată de către Maia Sandu promite pensii minime de 2000 de lei, reducerea valorii TVA, organizarea de concerte și turnee în aer liber, bătrâni fericiți și nici un om plecat peste hotare. În ziua când a mers în Parlament, aceasta împreună cu toată garnitura sa de miniștri, a cerut să nu fie votată. Și-au prezentat programul de guvernare foarte arogant de la tribuna parlamentului și au făcut cu ou și cu oțet pe deputații care urmau să nu o voteze, pentru că așa a solicitat subsemnata.

După mai mult de o oră de discuții și prezentare a programului, Guvernul Gavrilița nu a fost votat, rămânând o rușine în istoria Republicii Moldova ca un guvern ZERO. Probabil îi reprezintă. Și nu doar pe ea, ci pe toată garnitura de miniștri pe care a prezentat-o

Parcă se mai liniștise un pic lumea politică, când la orizont apare din nou Maia Sandu, cu aceeași candidatură – Natalia Gavriliță. Doar că de data asta au vrut să fie votați. Nu s-a schimbat nimic. Nici programul de guvernare, nici miniștrii, nici măcar persoana care a desemnat-o, doar că peste un timp, Curtea Constituțională le-a dat o palmă peste obraz nerușinaților din PAS, dar și Maiei Sandu, pentru acest pas greșit pe care l-au făcut. S-au conformat și au tăcut. Că na, ce putea să mai facă un Guvern care a acumulat fix ZERO voturi și care a fost batjocorit și de Curtea Constituțională? Nimic. Să tacă și să înghită.

După ce s-au resemnat că sunt niște pierdanți, Maia Sandu a zis să-și mai încerce încă o dată norocul, doar că de data asta a decis să-l pună într-o ipostază stupidă pe colegul ei de partid, Igor Grosu. Și chiar dacă anterior acesta anunțase că nu a cunoscut despre faptul că va fi desemnat, Olesea Stamate a declarat că s-au purtat discuții cu Igor Grosu și că doar cu acceptul celui din urmă, acesta a fost desemnat.

Igor Grosu, după o decizie a Curții Constituționale, a rămas unicul candidat la funcția de prim-ministru, Legea Supremă fiind de partea Maiei Sandu și respingând sesizarea PSRM-ului.

La mai puțin de 2 zile după decizia irevocabilă a Curții, Igor Grosu (da,da, cel care striga în gura mare că vrea DOAR anticipate) a făcut o postare în care a spus că își pregătește Programul de Guvernare și garnitura de miniștri cu care se va prezenta în Parlament. Nimic exclusiv și nimic neașteptat. Pe data de 23 martie, acesta a depus actele necesare la Secretariatul Parlamentului pentru a se putea prezenta în Legislativ. Tot atunci, a făcut publică lista miniștrilor, care, SURPRIZĂ!!!!, nu se deosebește cu nimic față de lista miniștrilor din Guvernul Gavrilița.

Mă rog, zic eu. Poate într-adevăr îs oameni competenți. Poate chiar îs unicii din Moldova care ar putea scoate țara din acest haos și oamenii din ghearele morții. Dar nu. Nu sunt unicii. Ba mai mult, nu sunt nici pe departe cei care ar putea face acest lucru. Un guvern care anterior a fost calificat ca fiind Guvernul ZERO, nu poate face nimic într-o țară. Dar iar, mă rog, poate asta e părerea mea subiectivă. Încercam să mă liniștesc, până am văzut și Programul de Guvernare al unui eventual Guvern Grosu, care mâine va cere vot de încredere din partea deputaților. Am fost uimită când am văzut că de facto, e același plan și același program de guvernare, doar că unul se numește ”Moldova Bună”, iar altul ”Moldova Sănătoasă”.

Sunt 2 persoane diferite, aceiași miniștri și același program de guvernare. Doar că unul a solicitat parlamentului să nu fie votat, iar al doilea caută voturi de 2 zile în rândul deputaților. Cam care ar fi logica acestui PAS făcut de Maia Sandu și echipa sa de consilieri? Cum poți merge în Parlament de 2 ori cu același program, dar să ai viziuni diferite asupra voturilor din partea deputaților? Cum poți propune la funcția de prim-ministru oameni care nu ar avea nici o treabă cum trebuie să fie elaborat un program de guvernare? Cum poți să plagiezi atât echipa de miniștri, cât și programul de guvernare? Și de ce nu a fost lăsată Gavrilița cu acel cabinet de miniștri să ceară votul parlamentului, dar a fost desemnat Igor Grosu, cu același cabinet de miniștri și același program de guvernare? Și de ce Maia Sandu crede că acum, în condițiile actuale, Igor Grosu va deveni prim-ministru? Pentru că teoretic și practic, nu poți cere voturi pentru un program de guvernare care a fost plagiat și mai ales, care a primit ZERO voturi de încredere.

Nu știu la ce se gândește Maia Sandu, dar cu siguranță nu se gândește la poporul care a votat-o, nu se gândește la familiile oamenilor care mor zilnic de COVID-19, nu se gândește la oamenii care trec prin suferință în terapie intensivă și nici la oamenii care și-au lăsat familiile și au plecat din țară. Și eu știu de ce au plecat. Pentru a trăi o viață mai bună, chiar dacă sunt departe de familii. Pentru a nu fi conduși de un Guvern ZERO și un președinte iresponsabil. Oamenii au votat pentru o schimbare, dar nu au primit în schimb nimic, înafară de bătaie de joc, jocuri politice și minciuni. Despre populisme nici nu mai vorbesc. Ah da, programul de guvernare e diferit. Igor Grosu are cu 4 pagini mai mult.

Vedeți mai jos Guvernul Gavrilița VS Guvernul Grosu și programul lor de guvernare. Și vă rog, dacă puteți, găsiți 10 deosebiri dintre Guvernul ZERO și Guvernul ZERO-DOI:

Program de Guvernare Natali… by Sinteza

Program de Guvernare Igor G… by Sinteza

Populare