Politică
EDITORIAL // Ghidușiile de la Palatul cu gard

Când are la dispoziție ditamai Palatul prezidențial, locatarului îi este foarte greu să se împace cu ideea că hardughia nu îi e utilă pentru multe lucruri din cauza faptului că atribuțiile îi sunt foarte precis reglementate de Constituție.
Ce să faci cu atât de mult spațiu? O Bibliotecă? Merge, dar e creată deja și mai rămân încă mulți alți metri pătrați nefolosiți! Teren de hochei? Mai trebuie și hocheiști și nu avem. Cinematograf? Teatru? Dar spectacolul politic e mai vesel decât orice piesă imaginată, nimeni nu va da bani pe bilete!
Poate salon pentru dansuri de societate? Însă Codreanca are deja sălile proprii, cine altcineva să danseaze? Popușoi și Stamate un vals elegant între coffe break-uri? Un tangou focos cu Grosu și Nemerenco? Un sprinten hip-hop interpretat de Cibotaru și Gavriliță? Nu că n-ar fi imposibil, având în vedere viteza cu care Maia Sandu se deplasează spre locul unde penibilul este la el acasă. Doar că e cam prematur, mai sunt și alte trăsnăi de făcut până în acel moment.
Dar, stop! Avem lupta cu corupția și cu oligarhii! Și dacă e răzbel, unde e musai de stabilit Cartierul General? La Palat, evident! Poftim și utilitatea. Așa că toți cei care vor să participe la trânta interminabilă cu corupția trebuie să calce la Palat!
Internetul cu tot cu fabrică de trolli stă pe poziții deja, chestiunea cu Guvernul se mișcă în virtutea deciziei CC, candidatul la Ministerul de Externe este desemnat, pandemia Covidului-19 dă-o-ncolo, PIB-ul tot acolo… Rămâne să se alinieze și justiția.
Deci, să vină judecătorii la Palat! Să treacă gardul și să se prezinte Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la Palat! Nu e legal și constituțional? Treabă secundară, imaginea de luptătoare a doamnei Șef de stat contează mai mult. Ce va zice opinia publică? Păi, cu ce se ocupă ”constituționaliștii” care au afirmat că Parlamentul poate fi dizolvat prin votul deputaților din cauza că nu interzice Constituția? Să spună și acum că principiul separației puterilor în stat este inventat doar pentru a fi ocolit deoarece pe ordinea zilei trebuie cocoțată colaborarea între cele trei puteri, care sunt de fapt Justiția și Președintele, adică de fapt o putere și o jumătate!
Și s-au găsit ”experți” capabili să spună așa ceva. Numai că a spune că Președintele poate convoca CSM la Palatul cu gard prezidențial din motivul că Constituția prevede colaborarea între cele trei puteri, echivalează cu a spune că dacă Constituția nu interzice declararea alegerilor anticipate prin votul deputaților înseamnă că e posibil. Curtea Constituțională a explicat în partea care privește dizolvarea Parlamentului.
Ceea ce trebuie să explicăm de data aceasta este că norma constituțională privind colaborarea între puteri semnifică deschiderea unor căi de conlucrare între autorități din punct de vedere instituțional, deci doar prin modalitățile strict reglementate de lege! Nimic mai mult! Tocmai în virtutea faptului că colaborarea între cele trei puteri reprezintă un element al principiului separației puterilor în stat.
Și se referă mai mult la raporturile între legislativ și executiv, în considerația atribuțiilor care obligă cele două autorități să stabilească relații loiale. Între Justiție și celelalte două puteri nu prea sunt elemente comune sau tangente care ar face ca ele să se întâlnească prea des, iar cele puține câte există au caracter cu totul special, sunt reglementate exclusiv prin lege și sunt circumscrise atribuțiilor lor în modul cuvenit.
Prin urmare, ”colaborarea” Președintelui cu Justiția nu se face la Palatul cu gard, la cafele sau coniac. Nu în cadrul unor șezători discrete sau mai la vedere. Colaborarea se realizează cu analize, evaluări, concluzii pertinente, proiecte de legi adoptate și implementate consecvent. Cine spune altfel, nu are habar despre ce este Dreptul Constituțional!
Autor: Vitali Catană Sursa: Politics.MD
You may like
Ziua Internaţională a Persoanelor în Etate
Tenisul de masă, șahul și armwrestling-ul gratuit, în mai multe locații din Chișinău
Noi şantiere în capitală. Vezi ce zone trebuie să eviţi
Ceban: Pentru a aduce bune practici pentru transportul public. O delegație a Primăriei municipiului Chișinău se află în vizită de studiu la Lublin
Primarul capitalei: Recomand ca reprezentanții LGBT să organizeze acțiunea „în incinta Guvernului, Parlamentului și Președinției”
PAS are cei mai mulți milionari în noul Guvern

„Rupe tăcerea! Suntem alături”. Sute de oameni au aflat cum se pot apăra de violența în bază de gen

ICT4Women consolidează comunitatea tech a femeilor din Cahul și stimulează antreprenoriatul

Locuitorii din nordul țării, informați despre serviciile disponibile pentru prevenirea violenței în bază de gen

„Rupe tăcerea! Suntem alături” – evenimente dedicate prevenirii violenței în bază de gen

Inovație și inspirație. Cum fetele și femeile din Cahul participă la transformarea digitală a regiunii

Noi reguli pentru perfectarea buletinului de identitate românesc. Sunt obligatorii pentru toți

Despre personal branding, la Innovation Talks. Tinerii din Cahul au aflat cum își pot construi o imagine de succes

În R. Moldova activează 28 de Spații Sigure (Safe Space), care oferă protecție și sprijin femeilor, tinerilor și vârstnicilor

15 tineri ambasadori europeni au vizitat regiunea de sud a Republicii Moldova

Watchdog, Institute for European Policy and Reforms, TV8 – în lista ONG-urilor din Moldova, care o promovează pe Maia Sandu pe bani din exterior

BLOGGER: Ala Nemerenco deține o diplomă de studii, deși nu a frecventat instituția

În satul Costești, Ialoveni, Igor Dodon a vizitat o întreprindere agricolă care se ocupă de recoltarea și depozitarea fructelor

A pășit cu stângul! Ieșirea Maiei Sandu pentru a prezenta prioritățile sale în calitate de președinte, criticată de politologi

Blogger: Alexandru Slusari ia bani în plic de la liderii agricoli

Scandalos! Soacra unui deputat PAS, implicată în dosarul furtului miliardului

VIDEO // La Chișinău ar putea fi organizat un forum al oamenilor de afaceri din Moldova și Armenia

VIDEO // Vezi cum poliția l-a întâmpinat pe Renato Usatîi la protestul din PMAN

VIDEO// Acțiune de protest la sediul PAS. Macaroane, ceapă și vin pentru Maia Sandu

De ce femeile îmbătrânesc mai repede decât bărbații

A fost creat panoul solar perfect transparent

99 la sută din cazuri de COVID-19 sunt inofensive, spune Donald Trump

România: Un nou anti-record al cazurilor de COVID-19
VIDEO // Până la lacrimi! Familia taximetristului, decedat în urma unui accident tragic, a primit în dar un apartament
Populare
- Politică2 luni ago
VIDEO // Dosarul Petic: M-au șantajat și condiționat să dau declarații false împotriva lui Cavcaliuc. El nu are nicio legătură cu cazul
- Politică3 luni ago
Primarul general Ion Ceban a făcut-o cu ou și oțet pe ministra Sănătății, Ala Nemerenco
- Politică3 luni ago
Ion Ceban, despre „concurența de peste drum”: Nu văd o problemă, doua Târguri nu strică
- Toate3 luni ago
VIDEO // Ce spune arhitecta șefă despre Strategia de dezvoltare socio-economică și spațială durabilă a Chișinăului.
- Economic3 luni ago
USAID oferă suplimentar R. Moldova 42 de milioane de dolari pentru consolidarea sistemului energetic
- Politică3 luni ago
Guvernul unde se uită? Ceban: Zeci de profesori din mai multe localități din țară nu și-au primit salariile încă din luna august
- Toate3 luni ago
Ceban: Peste 5 milioane de lei vor ajunge în caznaua Primăriei
- Social3 luni ago
600 de profesori din R. Moldova au fost instruiți să aplice metoda inovativă de predare „clasa inversată”