Connect with us

Politică

Edilul capitalei: Spînu și Ceban de la Moldova Gaz au făcut o schemă de delapidare de bani cu livrarea gazelor

Ion Ceban: Spînu și Ceban de la Moldova Gaz au făcut o schemă de delapidare de bani cu livrarea gazelor. Iar beneficiarii finali au fost doi așa-ziși experți străini. Cel puțin asta a declarat primarul general Ion Ceban în cadrul emisiunii Morari.Live de la televiziunea N4.

„Nu mai stiu cum sa explic. Acesta este importul de gaze. Da, din 2012 până în 2021 el variază între 1,1 – 1.0 miliarde metri cubi pe an. Este 2021, iată nu știu de ce creștem cu sute de milioane, cu sute de milioane, cu sute de milioane din metri cubi creștem consum. Asta e octombrie, când domnul dominator țipa că noi nu avem presiune și că iaca ne șantajează că a scăzut presiunea cu 30 la sută. Datele din contoare arată altceva. Am avut presiuni. Sunt invitați pentru a consulta Guvernul Republicii Moldova. Doi tovarăși, Maciej Wozniak și William Coppoolse. Vă rog frumos, îi arătați pe ăștia frumoși ăștia doi. E in CV ul lor. Dumneavoastră puteți să găsiți foarte simplu. Deci consultă alta schemă decât era și ei menționează că ei sunt consultanți super extrem. Cel mai interesant. Consultă o nouă schemă de achiziționare a gazelor naturale.

Nu era problemă de presiune, că nu era problemă de volume, că nu era probleme deloc. Deci volumele crească. Ce credeți că se întâmplă? Cel mai interesant, ăștia doi consultă ce se întâmplă. Cel mai interesant. Se transferă bani foarte mari la Energocom. Țineți minte? 1,7 miliarde, dacă nu greșesc. Ce credeți că se întâmplă? Firmele acestor doi tovarăși devin beneficiari după ce îi consultă. aceștia doi sunt sau coproprietari sau administratori. Plus mai avem în bază de contract multe lucruri. Eu aștept. Nu mi scrie să mătur eu și așa mătur.

Nu era nevoie să îi fi instituit stare excepțională. Asta încerc să spun. Nu era presiune aici, s-a făcut totul artificial. Nu erau notificări la Gazprom. Nu era, nu era nevoie. Spînu cu Ceban de la Moldovagaz trebuiau să cumpere din banii lor, nu din ai nostri cu dumneavoastră? Iată care-i problema. Nu din banul public, din ai lui personal, putea să cumpere, dar din ai noștri cu dumneavoastră nu avea dreptul. Și până în ziua de astăzi nu are dreptul. Exact așa cum cumpără la bursă în România, la bursă, nu cumpără de la autoritate, cumpără la bursă. Nu mai știm în ce condiții”, a declarat Ceban.

Edilul a vorbit și de volum de gaz, care este în rezerva, stocat în Ucraina pentru Republica Moldova. Edilul consideră că și acolo este o altă schemă.


„Cum explic, să mă chemi procurorii, nu să îmi scrie cereri prealabile, dar să îmi scrii procurorii „Domnule Ceban, veniți să mi spuneți, vă rog, ce aveți de spus ca eu după asta să-l chemi pe unu, doi, trei””, a conchis edilul.

Populare