ECONOMIST: Leul Moldovenesc are un parcurs mult mai lin, ce reduce din stresul populației și a agenților economici

3 aprilie 2020 12:070 comentariiVizualizări:

În timp ce alte valute din regiune au avut fluctuații extreme de pronunțate în ultimele săptămâni, deprecierea leului moldovenesc s-a produs într-un ritm și amplitudă mult mai lină. Din acest motiv, consideră economistul Veaceslav Ioniţă, este mai ușor de prognozat comportamentul lui pe piața valutară, iar Banca Naţională a Moldovei știe mai exact cum trebuie să acționeze, transmite abcnews.md.

Veaceslav Ioniţă mai constată, într-o analiză publicată pe blogul său, că leul moldovenesc are, comparativ cu începutul anului 2020, poziții mult mai puternice față de șase valute din Indicele Valutar Moldova -10 (IVM-10), format dintr-un coș de 10 valute ale principalelor parteneri comerciali și economici ai Moldovei.

Potrivit lui Ioniţă, cele mai mari aprecieri leul moldovenesc le-a înregistrat față de rubla rusească (+16,23%), rubla belarusă (+13,49) și hrivna ucraineană (+8,65%).

„Evoluția Leului Moldovenesc comparativ cu alte valute, arată clar strategia de intervenție a BNM: deprecierea lentă și controlată a Leului, fără a permite mișcări bruște. Astfel în timp ce alte valute regionale au un comportament mult mai pronunțat de depreciere/apreciere față de Dolarul American, Leul Moldovenesc are un parcurs mult mai lin, ce reduce din stresul populației și a agenților economici”, scrie Veaceslav Ioniţă.

 

Leave a Reply