Dodon convoacă prima ședință a CSS după ce membrii acestuia au obținut accesul la secret de stat

16 iulie 2019 12:400 comentariiVizualizări:

Igor Dodon anunță convocarea ședinței Consiliului Suprem de Securitate pentru joi, 18 iulie. Este prima ședință a CSS după ce Parlamentul a transformat Consiliul într-o suprastructură care poate controla toate instituțiile statului, scrie Deschide.md.

Dodon a scris pe pagina sa de Facebook că în cadrul întrevederii cu directorul SIS, Alexandru Esaulenco, l-a atenționat despre „necesitatea pregătirii la nivel înalt a materialelor pentru ședințele Consiliului Suprem de Securitate”.

„Următoarea ședință fiind preconizată pentru joi 18 iulie, curent”, a precizat șeful statului.

La fel, Dodon a menționat că va acorda „o atenție deosibită conlucrării cu Serviciul de Informație și Securitate, în beneficiul țării și a poporului nostru”.

„Am subliniat că voi acorda tot sprijinul necesar pentru realizarea cu succes a sarcinilor SIS în vederea prevenirii şi anihilării factorilor ce ameninţă, securitatea de stat a Republicii Moldova”, a menționat el.

Amintim că Consiliul Suprem de Securitate (CSS) va putea obține informații care constituie secret de stat. Autoritățile publice centrale, precum și cele subordonate guvernului și structurile organizaționale din sfera lor de competență, dar și persoanele juridice publice autonome sunt obligate să furnizeze CSS la solicitare sau din oficiu orice date și informații, inclusiv cele care constituie secret de stat, bancar sau comercial, care vizează securitatea națională, apărarea și ordinea publică, precum și alte informații, în vederea utilizării lor pentru elaborarea deciziilor Consiliului.

„Refuzul autorităților menționate de a furniza datele solicitate de către Consiliul Suprem de Securitate atrage răspundere în condițiile legii”, este specificat în lege.

De precizat că astfel de prevederi, implementarea cărora dorește coaliția PSRM-ACUM, se regăsește în Regulamentul privind activitatea Consiliului de Securitate al Federației Ruse. În ambele cazuri deciziile Consiliilor sunt obligatorii spre executare.

Detalii: Alianța ACUMPSRM îi crează lui Dodon o suprastructură care va controla toate instituțiile statului

Ultima ședință a CSS a avut loc la data de 26 iunie.

Leave a Reply