Connect with us

Politică

DOC // Ala Nemerenco a lansat încă un fake-news regretabil despre sistemul de sănătate

Ala Nemerenco, consilier prezidențial în domeniul sănătății, i-a insultat săptămâna trecută pe unii membri ai Punctului focal de pe lângă Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, menționând că aceștia au fost decorați de către Igor Dodon pentru renunțarea la posturile cheie din minister, după preluarea președinției de către Maia Sandu.

„Demisia Secretarilor de Stat in corpore cu scop vădit de a bloca în jocurile politice șahmatiste sistemul de sănătate (pe timp de pandemie!) a fost răsplătită din plin pe ultima sută de metri de care Dodon – la 23 decembrie 2020, cu 5 minute înainte de plecarea trenului său din gară, a fost semnat Decretul #351 de conferire a ordinului Gloriei Muncii Secretarului de Stat Alexandru Holostenco și medaliei “Nicolae Testemițanu” – Secretarilor de Stat Constantin Rîmiș și Marina Golovaci. Pentru muncă prodigioasă și contribuție. În gestionarea pandemiei Slugărnicia are și ea un preț. Cam mic prețul, dar preț. Jertfa celor 85 colegi, lista cărora am publicat-o ieri (sunt sigură ca sunt mai mulți) a încăput doar în notele de subsol ale comunicatelor seci de presă a ministerului. Atât. Nici nu te mai miri până unde poate cădea demnitatea unora.

P.S. La început această guvernare ne șoca prin declarații că oamenii mor și nu ai ce face, și o să moară și mai mulți. Pe parcurs, ei au perseverat – pentru că oamenii mor ei își dau unul altuia ordine și medalii. Nu știu dacă absurditatea poate avea apogeu, dar vedem că în Moldova are”, a scris Nemerenco pe pagina ei de pe Facebook.

Declarația Alei Nemerenco a fost preluată foarte rapid de mai multe surse mass-media de la Chișinău, majoritatea afiliate Maiei Sandu, dar fără a se verifica și veridicitatea informației. Mai mult, presa nu a solicitat poziția ministerului și nici reacția persoanelor vizate.

„Distincții au fost oferite pentru toți membrii Punctului Focal, care gestionează pandemia din martie, inclusiv reprezentanții OMS și ANSP. De la OMS au primit distincții trei persoane, inclusiv șeful Biroului de țară”, a fost reacția Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Pentru Telegraph.md, MSMPS a menționat că distincțiile au fost acordate la solicitarea ministrului Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în contextul declarării Anului Lucrătorului medical și cu prilejul sărbătorilor naționale, pentru dăruire în profesie, profesionalism înalt, performanțe deosebite obținute în gestionarea serviciilor medicale, în semn de distinsa apreciere pentru contribuția adusă în pregătirea și răspunsul sistemului național de sănătate la pandemia COVID-19.

Demersul către Igor Dodon a fost semnat la 04 septembrie 2020, nr. de ieșire 23/4982 (vezi mai jos).

Potrivit documentului oficial, distincțiile au fost solicitate cu 4 luni înainte de anunțul privind demisia Guvernului condus de Ion Chicu, iar aceasta demonstrează că decernarea nu este legată de demisia secretarilor de stat din cadrul MSMPS.

Prin urmare, acuzațiile Alei Nemerenco sunt total aberante și încă un fake-news regretabil despre sistemul de sănătate.

Populare