Connect with us

Toate

Deputatul PSRM susține că un grup de ONG din Moldova a monopolizat granturile externe

Din cele aproape 14 mii de ONG-uri din țară se desprinde o rețea din care fac parte în jur de 100 de organizații neguvernamentale care au monopolizat finanțarea externă. Aceste organizații sunt cunoscute ca ”rețeaua Soros”, conduse de adevărați ”baroni ai societății civile” și care, indiferent de milioanele primite de la donatorii externi, nu au adus valoare adăugată societății moldovenești, democrației, libertății presei, economiei de piață. Concluzia a fost făcută de deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea, care a lansat lucrarea ,”Societatea civilă a Republicii Moldova: Sponsori. ONG-crație. Războaie culturale”.

Cercetarea conține documente oficiale prin care se arată că, între anii 1990-2018, donatorii externi din SUA și UE au finanțat societatea civilă din Moldova cu peste 1 miliard de euro.

”Ați simțit acest miliard donat? Ați observat cumva consolidarea democrației sau că a fost îmbunătățit indexul de percepere a corupției, ori că avem transparență și îmbunătățirea nivelului de trai? Nu? Vă pot arăta datele că, Moldova a degradat la acești indicatori, indiferent de faptul că a fost pompat acest miliard de euro între 1990-2018. Întrebare: unde a dispărut acest miliard? Pe coffee break, în buzunarele baronilor societății civile? Întreb pentru mine și cetățeni, ca ei să înțeleagă că o pătrime din finanțarea externă a Republicii Moldova a mers la acești tovarăși, acești baroni, care din punctul meu de vedere, puțini din ei au adus valoare adăugată societății moldovenești, democrației, libertății presei, economiei de piață, etc”, a declarat autorul.

Potrivit datelor prezentate în lucrare, donatorii externi au cheltuit 128 de milioane de dolari pentru 31 de programe destinate dezvoltării ONG-urilor. Este vorba nu de toate cele aproape 14 mii de ONG-uri din țară, ci de o parte a acestora care au monopolizat granturile externe.

”Este vorba despre un cartel. Pentru comparație: pentru reforma poliției au fost cheltuite 70 de milioane euro, pentru reforma justiției – 110 milioane, pentru reforma educației – 50 de milioane de euro, iar pentru sectorul neguvernamental – 128 de milioane. Apare întrebarea: unde au dispărut acești bani”, se întreabă autorul.

Lucrarea arată că, în 2017, bugetul sectorului neguvernamental din Moldova a fost de 108,4 milioane de euro. Autorul reiterează că acești bani nu au mers la toate ONG-urile din țară, ci doar la cele 100 de ONG-uri care au creat o adevărată caracatiță.

”Sunt convins că, astăzi acest buget este cu mult mai mare, deoarece UE și alți donatori vorbesc deschis că vor aloca sume mai mari pentru dezvoltarea ONG-urilor. Presupun, că astăzi acest buget poate ajunge la 130-150 de milioane de euro. Reiterez, acești bani nu merg la toate cele 14 mii de ONG-uri, ci la cele 100 de ONG-uri care au creat o adevărată caracatiță ce s-a infiltrat în toate structurile puterii, sectorul economic”, a spus Țîrdea.

Autorul s-a arătat surprins și de reacția unor donatori și a unei părți a societății civile la cartea, lansată în ajun. Țîrdea a declarat că replica care vine în pofida faptului că lucrarea nu a fost citită, demonstrează că această caracatiță există. Autorul susține că este gata de o confruntare pe orice capitol din lucrarea sa și precizează că cercetarea ”nu este un atac la societatea civilă, ci dorința de a arăta că există un cartel care a monopolizat toate granturile externe, care nu dă posibilitate altor ONG-uri să se dezvolte, și care asimilează toate finanțările externe în scopuri dubioase”.

Populare