Connect with us

Politică

Deputații PSRM au elaborat un proiect de lege prin care propun majorarea salariilor psihologilor, psihopedagogilor și logopezilor

Deputații PSRM au elaborat un proiect de lege prin care propun majorarea salariilor psihologilor, psihopedagogilor și logopezilor. Deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco, vicepreședintele Comisei protecție socială, sănătate și familie, a declarat că statul trebuie să învestească în acești specialiști, dacă dorește să aibă o societatea în care să nu ia amploare ostilitatea, agresiunea și umilința în rândul generației tinere.

Parlamentarul s-a referit la cel mai recent caz de agresiune cu implicarea unor eleve din Capitală, soldat cu internarea unei minore în spital. Potrivit lui Odnostalco, în această situație vinovați nu sunt copiii, ci maturii care participă la educarea lor.

Deputatul a declarat că astăzi în școlile din țară sunt angajați 425 de psihologi, iar asta înseamnă că unui specialist îi revin 1365 de elevi.

”Este ireal să lucrezi în așa condiții. În majoritatea școlilor nu sunt psihologi. Cine investește în acești specialiști? Statul nu face nimic pentru dezvoltarea lor, pentru perfecționarea și schimbul de experiență cu colegii de peste hotare. Tot ce se face, se face din inițiativa și banii proprii ai acestor psihologi”, a declarat Odnostalco.

Parlamentarul a vorbit despre necesitatea introducerii în legislație a fenomenului de bullying, despre obligativitatea perfecționării activității întregului lanț care participă la formarea și educarea tinerei generații: familia, instituțiile statului, mediul academic, informațiile la care au acces minorii. Odnostalco susține că urmează să fie introduse și unele modificări în Codul Educației. În redacția actuală a acestei legi este inclusă doar noțiunea de violență a personalului didactic față de elev nu și a fenomenului violenței în școală în general.

Populare