Connect with us

Toate

De astăzi, medicii vor ridica un salariu mai mare cu 30%

De astăzi, salariile a 43 de mii de angajați din sistemul medical (medici, asistenți medicali, infirmiere, șoferi de ambulanțe etc.) au fost majorate cu 30 la sută. Aceasta este prima etapă de creștere a lefurilor pentru angajații din domeniul sănătății, urmează altele două, pentru ca până în vara anului 2021 salariile să fie dublate.

Inițiativa de a dubla lefurile personalului medical îi aparține președintelui țării, Igor Dodon, care a fost adoptată de Guvernul Chicu și susținută de PSRM. Tot la propunerea șefului statului, 2020 a fost declarat Anului Lucrătorului Medical, iar sute de medici din toată țara au primit distincții de stat.

Pentru plata salariilor majorate pentru medici, care de jumătate de an se află în prima linie de luptă cu pandemia COVID-19, din bugetul de stat s-au alocat peste 360 de milioane de lei.

Anterior, Igor Dodon a subliniat importanța faptului că s-a opus intențiilor guvernărilor precedente de a închide mai multe spitale din țară. Mai mult, crede președintele țării, sistemul medical necesită investiții mai mari pentru modernizarea instituțiilor medicale.

De dublarea salariilor ar putea beneficia, curând, și angajații din educație. Despre această inițiativă a anunțat deja președintele Igor Dodon, care a evidențiat că medicina și educația trebuie să fie domenii prioritare pentru Republica Moldova.

O altă noutate bună pentru cetățeni este ieftinirea gazului, care ar putea fi aplicată chiar din această lună. Compania Moldovagaz deja a început procedura de solicitare a reducerii tarifelor, ca urmare a scăderii prețului de import al acestei hidrocarburi.

Tot în această toamnă ar putea să beneficiem și de o nouă ieftinire a energiei electrice, după ce din luna august deja plătim mai puțin pentru curent. Ieftinirile sunt provocate de tendința prețurilor pe piața internațională.

Populare