Curtea Constituțională a validat rezultatele referendumului republican consultativ

14 martie 2019 12:130 comentariiVizualizări:

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a validat astăzi, 14 martie, rezultatele referendumului republican consultativ din 24 februarie 2019. La  plebiscit au participat 39 la sută din numărul total de cetățeni cu drept de vot, pragul fiind de 33 la sută..

În cadrul referendumului, cetățenii au răspuns la două întrebări: dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și dacă susțin ideea ca poporul să poată revoca din funcție deputații, dacă aceștia nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile pe care le au.

La întrebarea cu privire la reducerea numărului de deputați, 744529 de alegători au votat pentru, alți peste 266188 de alegători – contra.

La întrebarea cu privire la revocarea din funcție a deputaților, 808266 de alegători au votat pentru, iar 202497 de cetățeni cu drept de vot  – contra.

După validarea de către Curtea Constituțională a rezultatelor referendumului, Parlamentul va trebui să adopte un proiect de modificare a Constituției cu privire la micșorarea numărului de deputați și revocarea acestora din funcție. Înainte de a fi supus votului, acest proiect trebuie să fie avizat de Curtea Constituțională. Dacă va primi aviz pozitiv de la Curtea Constituțională, documentul urmează să fie dezbătut și votat cu 67 de voturi în Parlament. Ulterior, legea trebuie să fie promulgată de șeful statului. Dacă toate aceste etape vor fi trecute, atunci schimbările susținute de cetățeni vor fi aplicate abia în Parlamentul de legislatura a XI, care va fi ales în anul 2023.

Leave a Reply