Connect with us

Externe

Cum sunt impozitate coletele în țările lumii

Expertul economic Gheorghe Costandachi vine cu o explicație asupra propunerilor privind impozitul pentru coletele primite din comerțul electronic, valoarea cărora va fi mai mare de 100 euro. Analistul atrage atenția asupra faptului că acest impozit, ce se propune a fi implementat de la 1 ianuarie 2021, diferă de coletele trimise prin poștă sau pe cale terestră de rude sau alte persoane din afara țării, valoarea cărora este de 450 de euro și 300 de euro, respectiv.

Potrivit expertului, practic toate țările reduc valoarea coletelor cu mărfuri procurate de pe platformele cu comerț electronic, în scopul impozitării. De exemplu, în Federația Rusă, în ultimii ani, valoarea neimpozabilă a acestor colete, provenite din comerțul electronic a fost redusă de la 1000 euro la 200 de euro, iar pentru anul viitor se propune de a fi 20 de euro.

Costandachi mai afirmă că autoritățile moldovenești ar putea să introducă standardele UE, în conformitate cu Acordul de Asociere. Astfel, în țările UE, valoarea neimpozabilă a coletului primit din alte țări, care nu fac parte din UE, provenit din comerțul electronic constituie 22 de euro, adică cu 78 de euro mai mică valoare decât ce se propune în țara noastră.

În prezent, în Parlamentul UE există un proiect, prin care țările UE vor introduce impozit unic pe comunitate, începând cu prețul de la 1 eurocent al valorii coletului din comerțul electronic.

Populare