Compania Doverie-Invest a cumpărat pachetul din acțiuni al Moldindconbank

18 martie 2019 12:060 comentariiVizualizări:

Compania bulgară Doverie-Invest S.A. a cumpărat astăzi, în cadrul licitației cu strigare desfășurate pe piața reglementată a Bursei de Valori, în pachet unic, 63,89 la sută din acțiunile băncii Moldindconbank, anunţă Agenţia Proprietăţii Publice (APP)

Pachetul, expus la vânzare de Agenția Proprietății Publice include 3 173 751 de acțiuni și are o valoare totală de 764 milioane de lei.

„Conform regulilor pieței reglementate privind organizarea și efectuarea tranzacțiilor cu pachetele unice de valori mobiliare pe piața reglementată a Bursei de Valori, tranzacția va fi finalizată la data de 22.03.2019”, precizează APP într-un comunicat.

Moldindconbank este o bancă sistemică, fiind a doua cea mai mare bancă pe piaţa locală, cu o pondere de aproximativ 23,2 la sută din depozitele persoanelor fizice din sectorul bancar şi cu un număr de circa 604 mii de deponenţi persoane fizice. Totodată, Moldindconbank este poziţionată drept lider al sectorului bancar după numărul de carduri aflate în circulație pe piaţa locală, cu o cotă de 37,8%. De asemenea, Moldindconbank exercită o influenţă mare asupra economiei naţionale la capitolul finanţarea majorităţii sectoarelor economice, dar şi prin rolul său semnificativ (locul 2) în ce priveşte volumul plăţilor ordinare şi trezoreriale.

BNM a blocat, pe 20 octombrie 2016, un grup de acționari ai Moldindconbank, care acționau concertat, prin achiziționarea și deținerea unei cote substanțiale în capitalul social al băncii, în mărime de 63,89 la sută, fără permisiunea prealabilă scrisă a BNM, încălcând astfel prevederile Legii instituțiilor financiare. În urma anulării acțiunilor suspendate, au fost emise acțiuni noi, în conformitate cu prevederile Legii privind piața de capital. Aceste acțiuni noi au fost evaluate de o companie internațională de renume și au fost expuse spre vânzare la bursă, însă nu au fost solicitate.

Leave a Reply