Connect with us

Politică

Comisia parlamentară a avizat proiectul care îi permite Guvernului să procure vaccin anti-COVID-19

Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a avizat, joi, pozitiv proiectul de lege care prevede acordarea dreptului Guvernului de a procura vaccin anti-COVID-19 cu derogare de la Legea privind achizițiile publice. Comisia va propune plenului votarea acestei inițiative în două lecturi.

Proiectul de lege, semnat de mai un grup de deputați PSRM, PDM, Pro-Moldova, PAS și Platforma Pentru Moldova, a fost elaborat în urma solicitărilor Guvernului interimar pentru a urgenta procesul de vaccinare în masă a populației.

Proiectul cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică și modificarea unor acte normative, prevede completarea textului Legii privind achizițiile publice cu următorul conținut:

„Art. XX1. – (1) Pentru achizițiile publice privind achiziționarea vaccinele anti–COVID–19, inițiate până la 31 decembrie 2021, se permite:

1) stabilirea perioadei cuprinsă între data publicării anunțului de participare în Buletinul achizițiilor publice și data–limită de depunere a ofertelor de cel puțin 10 zile pentru procedura de licitație deschisă sau licitație restrânsă;

2) organizarea și realizarea procesului de comunicare cu operatorii economici, inclusiv depunerea ofertelor și clarificărilor prin SIA „RSAP” sau pe suport de hârtie în cazul lipsei funcționalităților în SIA „RSAP”, iar în cadrul procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare – și prin e–mail;

3) în cazuri de extremă urgență, atribuirea contractelor de achiziții publice privind achiziționarea vaccinelor anti–COVID–19 prin utilizarea procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare în conformitate cu Legea privind achizițiile publice;

4) plata în avans pentru achizițiile publice privind achiziționarea vaccinelor anti–COVID–19..

Având în vedere importanța extraordinară a proiectului și celeritatea care se impune în asigurarea țării cu vaccinuri anti–COVID–19, se propune ca proiectul să intre in vigoare la data publicării acestuia în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Populare