Connect with us

Politică

Cetățenii RM nu vor mai aștepta la cozi pentru a obține unele extrase

Parlamentul a aprobat, în ședința de astăzi, proiectul de lege  cu privire la eliminarea prin digitizare a mai multor extrase din diverse registre de stat. DOCUMENTUL va permite emiterea în format electronic a cinci tipuri de extrase: certificatul privind lipsa sau existența datoriilor la bugetul de stat; extrasul din Registrul bunurilor imobile; informații privind stagiul de cotizare, cazierul judiciar; informații din Registrul de stat și din actele de constituire ale persoanelor juridice.

Potrivit proiectului, va fi posibilă generarea și descărcarea acestor documente în format electronic, semnarea lor prin intermediul cabinetului personal (mCabinet), cu titlu gratuit.

Prezentând proiectul de lege, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, a argumentat că scopul inițiativei este facilitarea procedurilor de interacțiune la distanță între beneficiarii și prestatorii de servicii publice prin tranzitarea serviciilor publice acordate pe suport pe hârtie la serviciile publice acordate prin mijloacele electronice.

”Statul trebuie să trateze cu mai mult respect cetățenii și antreprenorii, or anume datorită oamenilor există statul. Acesta este doar un început, sunt alte numeroase extrase care la fel trebuie digitizate”, a declarat Dumitru Alaiba.

Proiectul de modificare a Legii privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte și Codului fiscal al Republici Moldova a fost votat cu 91 de voturi ale deputaților, în prima lectură.

Populare