Cererea depusă la CEDO de fostul premier Vlad Filat nu a fost admisă de înalta instanță europeană

28 martie 2019 12:441 comentariuVizualizări:

Cererea depusă la CEDO de fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție, nu a fost admisă de înalta instanță europeană. Decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului se bazează pe faptul că a apărut un remediu la nivel național. Declarația instanței vizează și cazurile a altor patru reclamanți din Moldova – Ion Moțpan, Vladimir Țurcanu, Chirică Lazăr și Roman Zvezdebnco.

Potrivit portalului bizlaw.md, CEDO a precizat că din 1 ianuarie 2019, au intrat în vigoare modificări ale Codului de procedură penală, care prevăd introducerea unui nou remediu preventiv și compensatoriu pentru a se plânge de condițiile de detenție.

Curtea mai spune că reclamanții, în măsura în care susțin că au fost deținuți în condiții contrare articolului 3 al Convenției, trebuie să se folosească de noua soluție în cauză pentru ca să obțină la nivel național recunoașterea încălcării și, după caz, compensarea adecvată, potrivit.

Amintim că Vlad Filat a depus două cereri la CEDO în care a invocat pretinsa încălcare a dreptului la libertate și siguranță sau condițiile precare de detenție.

1 Comment

  • dar ei tare sperau sa spuna CEDO ca conditiile sunt rele si sa admita cererea iar presa lui sa faca aluzii ca el este nevinovat…

Leave a Reply