Connect with us

Social

Centrul COVID de la Moldexpo va fi închis în următoarele zile

Centrul COVID de la Moldexpo va închis în următoarele zile. Toți pacienții au și fost evacuați, fiind transferați către alte spitale. Au fost păstrate doar trei-patru paturi pentru reanimare „în caz că 112 aduce pacienți mai gravi”. Despre aceasta a anunțat ministra sănătății, Ala Nemerenco, transmite IPN.

„După ce am venit la minister, am decis că acest centru trebuie descărcat și pacienții din reanimare urgent evacuați.[…] Toate țările au renunțat demult la așa modele, astăzi situația și experiența sistemelor e cu totul alta”, a adăugat ministra, raportând aseară, 18 noiembrie, în plenul Parlamentului.Ala Nemerenco spune că a mers mai devreme în vizită neanunțată la Centrul COVID de la Moldexpo și a observat că a ajuns un megaspital de peste 400 de paturi de tratament COVID și tocmai 37 de paturi de reanimare, chiar dacă inițial a fost creat ca să servească în calitate de centru de triere a pacienților cu suspecții la COVID. „Ca să comparați, Spitalul Clinic Republican, cu aproape 1000 de paturi, are o secție de reanimare foarte modernă de doar 45 de paturi. Ea a fost suplinită acum, în pandemie, cu doar câteva paturi. Iar aici, în niște condiții pe care le cunoaștem cum sunt, deja am dezvoltat aceste 37 de paturi de reanimare”, a remarcat ministra.

Ala Nemerenco spune că la fiecare cap al pacientului de pe patul de reanimare era o butelie cu oxigen. Dacă este să iei în calcul 37 de paturi, respectiv  37 de butelii cu oxigen,  și cele care mai erau în depozit, la o distanță apropiată, la cea mai mică eroare tehnică se putea ajunge la o tragedie de proporții, la o eventuală explozie. „Vreau să vă spun ce ne-au spus inginerii: cu o explozie acolo avea să fie ras o treime din sectorul Buiucani”, a adăugat ministrul.

Și condițiile în care activau medicii erau departe de orice standard, la fel ca și condițiile pentru pacienți. „Și iată în așa condiții medicii noștri, personalul, chiar într-adevăr au făcut minuni salvând mii de vieți pentru care le sunt profund recunoscătoare și nu doar lor, tuturor colegilor mei”, a subliniat  Ala Nemerenco.

Centrul COVID de la Moldexpo a fost deschis în primăvara anului 2020.

Populare