Connect with us

Politică

Ceban: Nu există locuri la terapie intensivă, dar cineva se gîndește la petreceri

Primarul general Ion Ceban se arată îngrijorat de numărul persoanelor, care sunt infectați cu Covid-19, mai ales în contextul sărbătorilor de iarnă, care se apropie. Edilul cere cetățenilor să o lase mai moale cu petrecerile de Anul Nou și aflatul prin localuri.

„Dinamica cu privire la numărul persoanelor infectate cu Covid-19 este în creștere, însă noi continuăm să exagerăm!  Localurile sunt pline. Majoritatea dintre ele funcționează fără termometrie, fără dezinfectant și distanțare socială. Mai mult, pe rețelele de socializare, văd că sunt postări că lumea merge la sărbători și le pare bine. Nu știu cât de bine le va părea când vor ajunge la spital, dar spre marele meu regret, mulți ajung la spital. Plângem că nu avem paturi, deschidem spitale noi, secții noi. Noi vom găsi paturi, vom găsi și echipamente, chiar dacă acest lucru va fi mai dificil, nu este o problemă. Problema este mult mai gravă.

Riscăm ca să avem situația din alte țări. Resursa umană este la limită. Nu avem cadre medicale. Este o criză enormă de lucrători. Nu mai avem paturi la terapie intensivă. Extrem de mulți pacienți ajung a fi internați cu forme grave, cresc cazurile grave și critice. Uneori este foarte dificil să găsim locuri la terapia intensivă”, a punctat Ceban.

Edilul spune că a rugat sectorul HoReCa să renunțe la evenimentele corporative.

„Mulțumim celor care s-au solidarizat și înțeleg situația, dar avem și contrariul. Sunt în două lumi diferite, în care în una răsună muzica la corporative, iar în cealaltă nu cântă muzica pentru că este foarte trist. În viitorul apropiat va fi convocată ședința Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău pentru a impune restricții. Activitatea grupurilor intersectoriale să fie activizată. Fac un apel către toți chișinăuieni ca anul acesta, sărbătorile de Crăciun și Anul nou să le marcăm fără prea mulți oaspeți, într-un cer restrâns. 56 764 de cazuri avem în capitală, dintre care 898 de decese doar pe municipiu”, a conchis acesta.

Amintim că bilanțul cazurilor de Covid-19 în țara noastră a ajuns la 135 207 de infectări.

Populare