Connect with us

Social

Ce ţări din Europa se îndreaptă spre vaccinarea obligatorie

Pe măsură ce numărul de cazuri de COVID-19 urcă din nou, graţie valului patru provocat de varianta Omicron, măsurile adoptate în statele membre UE se concentrează tot mai mult pe convingerea oamenilor să se vaccineze. Până acum, legile introduse au avut în vedere nevoia de a obţine certificatul verde şi impunerea de restricţii pentru cei nevaccinaţi. Însă, discuţiile acum s-au mutat spre vaccinarea obligatorie, informează Euronews.

Acum două săptămâni, preşedintele Comisiei Europene Usula von der Leyen a cerut ca oficialii UE să poarte discuţii pe tema vaccinării anti-COVID-19 obligatorii, informează digi24.ro.

În timp ce alte vaccinuri sunt obligatorii în multe ţări, ca de exemplu imunizarea împotriva pojarului, experţii în etică spun că este mai dificil să aplici obligativitatea vaccinării la adulţi decât la copii.

Iată care este situaţia discuţiilor despre introducerea vaccinării obligatorii în mai multe ţări din Europa:

Din 1 februarie, vaccinarea anti-COVID-19 va fi obligatorie în Austria – prima ţară din Europa în care se va implementa obligativitatea vaccinării.

Măsura a fost luată la câteva zile după ce Austria a introdus lockdown-ul pentru cei nevaccinaţi. În scurt timp, lockdown-ul a fost extins pentru toată populaţia Austriei.

Cancelarul Austriei Alexander Schallenberg a spus că era singurul mod de a ieşi din cercul vicios al valurilor de infectări provocate de coronavirus.

Grecia va începe să amendeze persoanele de peste 60 de ani care nu se vaccinează. Amenda este de 100 de euro pe lună şi se va aplica începând cu 16 ianuarie.

Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a spus că măsura a fost necesară din cauză că 90% din victimele răpuse de COVID-19 aveau peste 60 de ani. Din septembrie, angajaţii din domeniul sănătăţii sunt obligaţi să se vaccineze. De atunci, Grecia a mai impus şi alte restricţii pentru cei nevaccinaţi.

Parlamentul german urmează să voteze decizia de a face vaccinul anti-COVID-19 obligatoriu.

Între timp, a fost adoptată legea care obligă personalul medical să se vaccineze – un prim pas spre obligativitatea de vaccinare extinsă la nivelul întregii populaţii, care se aşteaptă să fie autorizată la începutul anului viitor.

Olaf Scholz, noul cancelar al Germaniei, a spus că speră ca Bundestag-ul să voteze în favoarea adoptării legii. Vice-cancelarul noului guvern german, Robert Habeck, a spus că „vaccinarea obligatorie ar fi o încălcare a libertăţii individuale, dar protejează viaţa şi, în ultimă instanţă, societatea.”

„Pentru a preveni un al cincilea val, trebuie să facem acum toate pregătirile pentru introducerea obligativităţii generale de vaccinare”, a explicat Habeck.

Angela Merkel, fostul cancelar al Germaniei care a condus ţara timp de mai bine de 16 ani, a spus iniţial că vaccinarea nu va fi obligatorie. Însă, la începutul lunii decembrie, Merkel a declarat că dacă ar fi membru al parlamentului ar vota în favoarea obligativităţii.

Italia a fost una dintre primele ţări care au introdus vaccinarea obligatorie pentru personalul medical pentru a proteja pacienţii.

„Vaccinarea este o cerinţă esenţială pentru a putea profesa (în medicină)”, a declarat ministrul sănătăţii din Italia. Din 15 decembrie, profesorii, stafful administrativ din şcolile italiene, dar şi militarii, poliţiştii şi angajaţii serviciilor de salvare sunt obligaţi să se vaccineze.

În loc să extindă obligativitatea vaccinării, Italia a decis să mărească importanţa certificatului verde. Pentru a merge la spectacol sau în cluburile de noapte şi pentru a participa la evenimente sportive, italienii au nevoie de certificat: vaccinare sau recuperare după boală.

Din luna septembrie, Franţa a introdus obligativitatea vaccinării pentru medici, pompieri şi şoferii profesionişti.

Oamenii care intră în contact cu publicul la locul de muncă, trebuie să fie vaccinaţi, recuperaţi după boală sau să obţină rezultat negativ în urma testării de depistare a COVID. De asemenea, certificatul verde este necesar pentru a intra în baruri, restaurante, săli de sport şi multe evenimente publice.

Ministrul sănătăţii din Franţa a spus că vaccinarea obligatorie nu a fost „alegerea făcută de Franţa”, explicând că ar fi mult mai dificil să impună obligativitatea în cazul adulţilor decât pentru copii.

Secretarul britanic al sănătăţii, Javid Sajid, a spus că vaccinul anti-COVID-19 va fi obligatoriu pentru angajaţii din domeniul sănătăţii şi al asistenţei sociale până pe 1 aprilie.

Javid a mai spus într-un inteviu pentru BBC că nu crede că Marea Britanie „va considera vreodată” vaccinarea obligatorie pentru întreaga populaţie întrucât cei care se împotrivesc vaccinării sunt foarte puţini.

Un purtător de cuvânt pentru Ministerul Sănătăţii din Suedia a spus că guvernul nu are în plan introducerea obligativităţii de vaccinare.

„Strategia de a păstra vaccinarea voluntară, de a mări încrederea şi de a ajuta cetăţenii să ia decizii informate s-a dovedit a fi de succes pentru a ridica rata vaccinării în Suedia”, a spus purtătorul de cuvânt suedez.

Din 1 decembrie, suedezii trebuie să prezinte un certificat COVID-19 pentru a participa la evenimente în spaţii interioare cu peste 100 de participanţi. 

Prim-ministrul danez a spus că oficialii doresc ca decizia de vaccinare să aparţină fiecărui cetăţean.

În Danemarca, accesul în multe dintre locurile publice, precum restaurante, săli de cinema şi coafoare este interzis celor care nu au certificat COVID-19 care să ateste că s-au vaccinat, s-au recuperat după boală sau au primit rezultat negativ în urma testării.

În Ungaria, vaccinarea este obligatorie pentru personalul medical, profesori şi persoanele care lucrează la stat. Companiile private au libertatea de a alege dacă le impun angajaţilor vaccinarea obligatorie sau nu.

Oficialii unguri, inclusiv prim-ministrul Viktor Orban, au îndemnat cetăţenii să se vaccineze cât de curând.

Guvernul elveţian a declarat că „din punct de vedere legal, obligarea populaţiei de a se vaccina este exclusă. Informaţia uşor de înţeles şi transparentă ar trebui să permită fiecărei persoane să ia propriile decizii”, a spus şi oficiul de sănătate publică.

Guvernul sau cantoanele locale pot să impună vaccinarea pentru „grupurile vulnerabile şi pentru anumiţi oameni, în condiţii foarte stricte”. Însă, nimeni nu poate fi „forţat” să se vaccineze.

Elveţia a votat recent printr-un referendum în favoarea aplicării de măsuri anti-COVID-19, inclusiv menţinerea certificatelor de sănătate pentru a avea acces la viaţa publică.

Din 15 decembrie, angajaţii din Letonia vor trebui să prezinte dovada vaccinării sau a recuperării după boală. În instituţiile de stat, măsura se aplică chiar şi pentru cei care lucrează de acasă.

Letonia a impus vaccinarea obligatorie pentru doctori, profesori şi oamenii din căminele de îngrijire socială. Certificatul este necesar pentru a intra în magazine şi restaurante şi pentru a participa la evenimente culturale.

Ministrul sănătăţii leton a spus că ţara sa se va inspira din măsurile impuse în alte ţări atunci când va lua o decizie în privinţa vaccinării obligatorii.

Ministerul Sănătăţii din Polonia a spus că se pregăteşte să facă obligatorie vaccinarea pentru personalul medical începând cu 1 martie. Va fi introdusă obligativitatea şi pentru profesori, militari şi poliţişti.
În Slovenia nu există nicio măsură privind vaccinarea obligatorie, a declarat Ministerul Sănătăţii pentru Euronews.

„Suntem de acord cu preşedintele Comisiei Europene că vaccinarea obligatorie ar trebui dezbătută în UE. În orice caz, este nevoie să ajungem la un consens socio-politic mult mai cuprinzător în legătură cu posibila introducere (a măsurii obligativităţii)”, a spus un consultant al ministerului din Slovenia.

Nici în Bulgaria nu există obligaţia vaccinării pentru niciun grup de vârstă sau profesional, a spus Ministerul Sănătăţii bulgar.

Însă, Bulgaria a introdus un certificat de sănătate în octombrie prin care se verifică dacă o persoană a fost vaccinată, s-a recuperat după boală sau a obţinut un rezultat negativ în urma testului anti-COVID-19. Certificatul este necesar pentru a putea merge la restaurant, cinema, concert, sala de sport şi alte locuri publice.

Populare