BNM menține rata de bază la nivelul de 6,5 la sută

15 martie 2019 8:560 comentariiVizualizări:

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis, la 14 martie, să mențină rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 6,5% anual.

BNM

La fel,  se menține norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 42,5% din baza de calcul. Totodată,  se menține norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 14,0% din baza de calcul.

Decizia a fost luată reieșind din anticipările cu privire la mediul extern și evoluțiile recente din economia națională.

În luna februarie, inflația anuală (2.4%) a evoluat conform așteptărilor. Unele evenimente denotă probabilitatea unei evoluții inferioare a inflației pe termen scurt, dar superioare, începând cu ultimul trimestru al anului curent.

Principalii factori ce influențează perspectivele inflației pe termen scurt sunt condițiile meteorologice favorabile  care au determinat și o evoluție mai temperată a prețurilor la produsele alimentare. În același timp, pentru anul 2020 se conturează riscul unei evoluții ușor mai pronunțate a inflației, fiind generat de prețurile superioare la petrol, la produsele alimentare pe piețele internaționale, precum și a inflației de bază.

Leave a Reply