Benzina și motorina mai scumpe

16 mai 2019 10:140 comentariiVizualizări:

Mai multe stațiiPECO din Republica Moldova au afișat astăzi noi prețuri la benzină, cu circa un leu mai mari decât cele precedente, iar motorina s-a scumpit în medie cu 80 de bani per litru. Prețul la pompă pentru cea mai solicitată benzină Premium-95 este de 19 lai 37 de bani, la Petrom, și 19 lei 45 bani, la Tirex-Petrol, iar un litru de motorină costă 17 lei 45 de bani.

Prețurile la benzină și motorină sunt calculate de operatori, nu de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), potrivit Metodologiei formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere, aprobată anterior de ANRE.

Potrivit metodologiei aprobate, prețurile sunt stabilite de către operatori, luând în considerare costurile și ratele de rentabilitate anuale pe produsele petroliere comercializate pe întreprindere de cel mult 10 la sută. Acest lucru este prevăzut și în amendamentele aprobate de Parlament, în cadrul ultimei sale ședințe la Legea privind piața produselor petroliere, și care au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019.

Leave a Reply