Connect with us

Politică

Autoritățile încep evaluarea pagubelor pentru cerealele de grupa a doua, ca în cel mai scurt timp fermierii să poată primi ajutor de la stat

În această săptămână, Direcțiile agricole raionale și Comisiile pentru situații excepționale din teritoriu pregătesc actele necesare pentru a le acorda agricultorilor ajutor. Este vorba despre fermierii, care au înregistrat pierderi din cauza secetei și a grindinei. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chiuc, în această dimințeață, în cadrul unei conferințe de presă după ședința de la Președinție.

„Sperăm maxim într-o săptămână agricultorii să înceapă a primi acești bani”, a spus Chicu.

Totodată, autoritățile au început evaluarea pierderilor în agricultură pentru grupa a doua de cereale. „Ulterior, vom veni cu alocare suplimentară pentru a acoperi și această pierdere”, a precizat premierul.

Totodată, Guvernul a propus să fie majorată subvenționarea primei de asigurare din bugetul de stat de la 50 la 70 la sută.

Amintim că Guvernul a aprobat, vineri, Regulamentul privind stabilirea modului de acordare a compensațiilor pentru diminuarea consecințelor calamităților naturale asupra roadei anului 2020. Premierul Ion Chicu a declarat că cele 200 de milioane de lei alocate suplimentar în acest scop urmează a fi debursate agricultorilor pe parcursul lunii august.

Vor fi despăgubiți agricultorii care au suferit pierderi din cauza secetei în proporții de 60% și mai mult, la roada culturilor de grâu, orz și rapiță. De asemenea, alocații vor fi acordate și pentru afectările înregistrate în urma căderilor de grindină.

Populare