Australia a trecut în 2019 cu un foc de artificii spectaculos

1 ianuarie 2019 10:160 comentariiVizualizări:

Noua Zeelandă a trecut în 2019. Şi de această dată, punctul principal de atracţie este celebrul turn Sky Tower, unde s-a desfășurat un spectacol de artificii. În acest an, şi podul din portul Auckland face un “spectacol” de muzică şi lumini. Înainte de neo-zeelandezi, au intrat în 2019 locuitorii din Insulele Samoa şi Kiribati, în urmă cu o oră. Ultimele teritorii care vor sărbători revelionul sunt insulele Baker şi Howland – marți, la ora 14:00 a României.

În total, pe glob, Revelionul este sărbătorit în 38 de zone orare. Odată cu România, noul an este întâmpinat în 32 de ţări. Câte țări, atâtea tradiții menite să “garanteze” noroc și prosperitate. De pildă, in Statele Unite, ca si la noi, Revelionul este sărbătorit cu mâncare şi băutură din belșug. Pentru americani, şampania, prăjiturile şi boabele de fasole sunt considerate norocoase. Grecii, in schimb, pun bani în prăjitura tradiţională – vasilopita, dedicată Sfantului Vasile, prăznuit pe 1 Ianuarie. Grecii spun că persoana care îi găseşte va avea bucurii tot anul, iar copiii aşteaptă să primească daruri în ghetuțe, cum primim noi de la Sfantul Nicolae. Un alt obicei al grecilor este de a agăţa ceapă la uşa de la intrare pentru că simbolizeaza renaşterea. Şi în Bolivia sunt puse monede în prăjituri, iar cei care le găsesc vor avea noroc tot anul care vine.

Francezii mănâncă diverse clătite, iar danezii sparg farfurii de uşile caselor prietenilor şi rudelor şi sar de pe scaune la trecerea în noul an, pentru noroc.

Irlandezii aruncă în pereţi cu pâine, pentru bun augur de Anul Nou. Cei care îşi doresc noroc în dragoste îşi pun vâsc sub pernă. Î

n Ţara Galilor, la miezul nopţii, uşa din spate a casei este deschisă şi imediat închisă, pentru a lăsa anul vechi să iasă şi pentru a alunga ghinionul din casă. După a 12-a bătaie a ceasului, uşa din faţă este deschisă, pentru a primi noul an şi bucuriile pe care le va aduce.

Alte tradiții la fel de interesante găsim și la sud-americani. In Ecuador şi Panama sunt arse păpuşi din hârtie, iar intr-un sat din Peru, locuitorii încing o bătaie, pentru a începe noul an cu toate problemele rezolvate. În Chile se obişnuieşte vizitarea cimitirelor şi chiar dormitul în astfel de locuri.

În Ecuador si Columbia, mai există un obicei – persoanele care îşi doresc să călătorească mult în noul an obişnuiesc să plimbe valize goale.

Argentinienii, mexicanii şi spaniolii mănâncă 12 boabe de struguri, fiecare pentru câte-o dorinţă din cele puse în ultimele secunde ale anului. Şi portughezii au un obicei asemănător, însă ei înlocuiesc strugurii cu smochine. Îmbrăcămintea albă este şi ea parte din ritual. In schimb, la noi se spune că ar trebui să porți ceva roșu și să ai măcar un bănuț în buzunare ca să nu sărăcești în nou an.

Leave a Reply