Politică
Au folosit identități false, pentru a intra în Moldova. Detalii noi despre răpirea lui Ceaus

Timp de câteva săptămâni, jurnaliștii de la RISE Moldova și Slidstvo.Info din Ucraina au reușit să analizeze datele a peste 20 de cetățeni ucraineni care au intrat în vizorul anchetatorilor moldoveni în legătură cu răpirea din Chișinău a fostului judecător Mikola Ceaus.
Astfel, pe lângă un cetățean ucrainean conectat aparent la serviciile de securitate din țara vecină și a cărui identitate reală am dezvăluit-o anterior, am reușit să stabilim că din echipa care ar fi implicată în răpirea lui Ceaus au mai făcut parte încă patru bărbați care au folosit identități false pentru a intra pe teritoriul Republicii Moldova.

VENIREA-PLECAREA
24 MARTIE (10 zile până la răpirea lui Ceaus). Un microbuz de cursă traversează frontiera moldo-ucraineană prin punctul de trecere „Tudora”. Printre pasageri — Oleksii Neceaev (33 de ani) și Oleksii Sotnikov (36 de ani), ambii cetățeni ucraineni.
26 MARTIE (8 zile până la răpirea lui Ceaus). La același punct trecere a frontierei moldo-ucraineane se prezintă la fel un microbuz de cursă. Printre călători, alți doi cetățeni ucraineni — Andrii Borodinov (24 de ani) și Serhii Honchar (50 de ani). (Ambii vor sta la același hotel, în camere alăturate, Honchar fiind cel care a plătit cash pentru ambii, potrivit informațiilor oferite de surse din cadrul organelor de drept.)
3 APRILIE (6 ore de la răpirea lui Ceaus). Oleksii Neceaev, Oleksii Sotnikov și Andrii Borodinov părăsesc teritoriul Republicii Moldova prin același punct de trecere „Tudora”, la bordul unui microbuz de cursă.Andrii BorodinovSerhii Honchar
În ce-l privește pe Serhii Honchar, nicio persoană cu acest nume nu a părăsit teritoriul Moldovei, cel puțin până la data de 27 aprilie, potrivit informațiilor oferite de surse din cadrul organelor de drept.
COMANDOUL
Toți patru — Oleksii Neceaev, Oleksii Sotnikov, Andrii Borodinov și Serhii Honchar — vor intra ulterior în vizorul anchetatorilor de la Chișinău pentru o posibilă implicare în răpirea fostului judecător ucrainean Mikola Ceaus.
Cu aceste identități, ei s-au cazat în Chișinău la diverse hotele și au închiriat mașini, inclusiv cu sistem GPS — ceea ce le v-a permite, ulterior, anchetatorilor să refacă o parte din traseul lor și să constate că aceștia au fost zile la rând cartierul în care locuia Ceaus.
Însă verificările făcute de RISE Moldova și colegii de la Slidstvo.Info arată că, cel mai probabil, aceștia au trecut hotarul sub identități false. Mai simplu, pașapoarte de acoperire folosite, de regulă, de structurile de forță.
Potrivit surselor RISE Moldova din cadrul organelor de drept din Ucraina, în baza de date a contribuabililor din țara vecină nu există cetățeni care ar avea numele Oleksii Neceaev și Oleksii Sotnikov și care ar fi născuți la data indicată în pașapoartele cu care aceștia au trecut hotarul Republicii Moldova.
„La fel, se face remarcat și faptul că pașaportul cu care Oleksii Neceaev a venit în Republica Moldova este, oficial, primul document de călătorie în străinătate pe care acesta și l-a perfectat vreodată”, — ne-a declarat o sursă. S-a întâmplat în 2016, pe când avea 28 de ani.Oleksii NeceaevOleksii Sotnikov
În plus, în registrele din Ucraina nu există informații despre autoritatea care a eliberat actul de identitate pe numele lui Alexei Sotnikov.
Partenerii ucraineni ai RISE Moldova și Slidstvo.Info au mers și la adresele din orașul Kiev unde cei doi au viza de domiciliu. Este vorba de o regiune cu cartiere locative construite în perioada hruşciovistă. La adresele indicate, însă, cei doi nu au fost de găsit.
I-am verificat și pe Serhii Honchar și Andrii Borodinov, însă nu am reușit să identificăm vreo persoană care să aibă aceleași date ca și în pașapoartele prezentate la frontieră. Totuși, un detaliu interesant observat este faptul că Borodinov și-a ridicat actul de identitate cu nouă zile înainte de a veni în Republica Moldova.
NEGAREA
Până la apariția acestui articol, am găsit persoane care seamănă cu cei care s-au prezentat drept Neceaev, Sotnikov, Borodinov și Honchar, dar nu am reușit să stabilim identitățile adevărate ale acestora.
Rezumând, putem menționa că jurnaliștii RISE Moldova și colegii lor de la Slidstvo.Info au identificat, în total, cinci cetățeni ai Ucrainei sosiți la Chișinău sub identități false, cu puțin timp înainte de răpirea lui Ceaus. Identitățile adevărate ale patru dintre ei rămân deocamdată o enigmă.
3 aprilie 2021. Doi bărbați care seamănă cu Yurii Kovalenko și Eduard Stavytskyi se îndreaptă spre punctul de frontieră moldo-ucrainean Otaci – Moghilev-Podolsk.
În cazul celui de-al cincilea — am relatat anterior într-o anchetă. A sosit la Chișinău sub numele de Eduard Stavytskyi, dar, sub această identitate s-ar ascunde Andrei Kutsenko, o persoană conectată la serviciile de spionaj din Ucraina. Mai exact, la Direcția Generală de Spionaj a Ministerului Apărării.
De altfel, reprezentanții Direcției Generale de Spionaj din Ucraina au negat categoric că ar fi avut vreo tangență cu răpirea din Chișinău, la 3 aprilie, a fostului judecător ucrainean Mikola Ceaus.
You may like
Ziua Internaţională a Persoanelor în Etate
Tenisul de masă, șahul și armwrestling-ul gratuit, în mai multe locații din Chișinău
Noi şantiere în capitală. Vezi ce zone trebuie să eviţi
Ceban: Pentru a aduce bune practici pentru transportul public. O delegație a Primăriei municipiului Chișinău se află în vizită de studiu la Lublin
Primarul capitalei: Recomand ca reprezentanții LGBT să organizeze acțiunea „în incinta Guvernului, Parlamentului și Președinției”
PAS are cei mai mulți milionari în noul Guvern

Japonia și UNHCR sprijină A.O. „Societatea Invalizilor din R. Moldova” cu echipament modern

30 de elevi din sudul țării au devenit finaliști ai competiției Tekwill Junior Ambassadors

Competiția “Tekwill Junior Ambassadors” și-a desemnat finaliștii!

„Rupe tăcerea! Suntem alături”. Sute de oameni au aflat cum se pot apăra de violența în bază de gen

ICT4Women consolidează comunitatea tech a femeilor din Cahul și stimulează antreprenoriatul

Locuitorii din nordul țării, informați despre serviciile disponibile pentru prevenirea violenței în bază de gen

„Rupe tăcerea! Suntem alături” – evenimente dedicate prevenirii violenței în bază de gen

Inovație și inspirație. Cum fetele și femeile din Cahul participă la transformarea digitală a regiunii

Noi reguli pentru perfectarea buletinului de identitate românesc. Sunt obligatorii pentru toți

Watchdog, Institute for European Policy and Reforms, TV8 – în lista ONG-urilor din Moldova, care o promovează pe Maia Sandu pe bani din exterior

BLOGGER: Ala Nemerenco deține o diplomă de studii, deși nu a frecventat instituția

În satul Costești, Ialoveni, Igor Dodon a vizitat o întreprindere agricolă care se ocupă de recoltarea și depozitarea fructelor

A pășit cu stângul! Ieșirea Maiei Sandu pentru a prezenta prioritățile sale în calitate de președinte, criticată de politologi

Blogger: Alexandru Slusari ia bani în plic de la liderii agricoli

Scandalos! Soacra unui deputat PAS, implicată în dosarul furtului miliardului

VIDEO // La Chișinău ar putea fi organizat un forum al oamenilor de afaceri din Moldova și Armenia

VIDEO // Vezi cum poliția l-a întâmpinat pe Renato Usatîi la protestul din PMAN

VIDEO// Acțiune de protest la sediul PAS. Macaroane, ceapă și vin pentru Maia Sandu

De ce femeile îmbătrânesc mai repede decât bărbații

A fost creat panoul solar perfect transparent

99 la sută din cazuri de COVID-19 sunt inofensive, spune Donald Trump

România: Un nou anti-record al cazurilor de COVID-19
VIDEO // Până la lacrimi! Familia taximetristului, decedat în urma unui accident tragic, a primit în dar un apartament
Populare
- Politică2 luni ago
VIDEO // Dosarul Petic: M-au șantajat și condiționat să dau declarații false împotriva lui Cavcaliuc. El nu are nicio legătură cu cazul
- Social3 luni ago
600 de profesori din R. Moldova au fost instruiți să aplice metoda inovativă de predare „clasa inversată”
- Social2 luni ago
Ieri a fost ultima zi de activitate a Târgului de Crăciun ce a fost organizat în PMAN
- Social2 luni ago
Drone, senzori, monitorizare online. Agricultorii Republicii Moldova aleg digitalizarea pentru a-și moderniza afacerile
- Politică2 luni ago
Ceban: Cei din PAS vor să transforme 20 de hectare de pamânt în groapă de gunoi. Ne rezervăm dreptul la proteste!
- Social3 luni ago
„Sunt cu tine”. O campanie de sensibilizare își propune să valideze sentimentele moldovenilor care se simt singuri de sărbători
- Social3 luni ago
Bălți, Centru de Inovare și Transfer Tehnologic. Rezultatele primelor săptămâni de activitate ale NORTEK
- Politică2 luni ago
Experți și vorbitori renumiți vor analiza crizele apărute la nivel mondial, în cadrul unei conferințe internaționale în Estonia