Connect with us

Politică

Argumente care demonstrează că Maia Sandu a bătut palma cu Platon

Dezbaterile de luni, din Parlament, privind ridicarea imunității a doi deputați, a întărit și mai mult convingerile că în spatele demersurilor procurorului general stau interese politice și de business, iar președintele Maia Sandu a confirmat, practic, într-o intervenție la TV8 implicarea politicului în această situație. Mai mult, un comentariu publicat în mass-media aduce mai multe argumente care denotă implicarea controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, care, se pare, joacă această partidă alături de Maia Sandu.

Autorul amintește contextul în care procurorul general a venit cu cele două demersuri în parlament, și anume în momentul când se crease o majoritate parlamentară care să susțină formarea unui Guvern. El atrage atenția că Stoianoglo a venit în aceeași zi în parlament cu solicitarea de retragere a imunității parlamentare pentru doi deputați care figurează în dosare total diferite. Chiar dacă acesta afirma că era gata să se prezinte în parlament încă la sfârșitul anului trecut, urmărirea penală pe numele lui Petru Jardan a fost inițiată în ianuarie, iar pe numele lui Denis Ulanov în martie, cu doar două zile înainte de depunerea solicitărilor.

„Știind cum se face politică și justiție în Republica Moldova, era clar de la început că demersurile procurorului general au legătură cu situația politică actuală”, menționează Politics.MD.

Sursa comentează că Maia Sandu practic a recunoscut implicarea politicului în acest caz și amintește că există mai multe dovezi pentru a vorbi și despre implicarea „raiderului Nr 1 din spațiul CSI”, Veacesdlav Platon.

„Se pare că Platon s-a orientat rapid în apele tumultoase ale politicii moldovenești și a decis să mizeze pe „noua clasă politică”, adică pe tandemul Maia Sandu – Renato Usatîi, care pledează cel mai activ pentru alegeri parlamentare anticipate. Continuarea instabilității politice prin organizarea unor alegeri anticipate care vor provoca incertitudine este cel mai bun scenariu pentru Platon. Or, anume astfel de perioade sunt cele mai fertile pentru afaceriști de genul său”, se menționează în articol.

Autorul vede „urmele” lui Platon și în retragerea bruscă a Marianei Durleșteanu, ceea ce sugerează că a fost șantajată. „Sprijinul lui Platon este de mare folos pentru Maia Sandu, care încă nu deține controlul asupra instituțiilor statului și a justiției. Dar și experiența vastă a acestuia în domeniul precum amenințările și șantajul prind bine. Retragerea Marianei Durleșteanu este o dovadă mai mult decât concludentă”.

Autorul consideră că Platon poate fi considerat „maestru” în mituirea și exercitarea presiunilor asupra politicienilor și chiar în distrugerea alianțelor politice. În acest context, sunt amintite atacurile asupra Alianței pentru Integrare Europeană creată în urma alegerilor parlamentare din 2010, care a fost supusă în câteva rânduri „atacurilor raider” din partea lui Platon și aproape i-a reușit în 2013. „Doar că atunci instituțiile statului au intervenit prompt și i-au arestat pe executori. Astăzi însă, se pare, executorii sunt anume instituțiile statului”, punctează sursa.

Articolul concluzionează că  Maia Sandu nu e decât un alt politician care sub stindardul „reformelor în justiție” nu are în vedere altceva decât preluarea controlului asupra instituțiilor statului, având ca parteneri persoane controversate și certate cu legea.

Populare