ANALIZĂ: Transnistria și noul VICEPREMIER pentru Reintegrare: multe provocări și puține POSIBILITĂŢI

8 martie 2015 0:250 comentariiVizualizări:

Verificarea CV-lui lui Chiril Gaburici ne împiedică înțelegem ce se va întâmpla în politica moldovenească în viitorul apropiat în subiecte de mare importanță. O temă majoră de care depinde soarta țării esteTransnistria și procesul de negocieri.

osipov

 

Înlocuirea negociatorului- șef prin readucerea lui Victor Osipov în funcția de vice prim-ministrupentru Reintegrare reprezintă omutație care nu trebuie ignorată. Predecesorul lui Osipov, EugenCarpov (care a fost la rândul său urmașul lui Osipov), a contribuit laconservarea situației fapt atestat de situația în care s-a pomenitprocesul de negocieri. Osipov reintră în acest proces și din partea luieste așteptată o  doză mai mare de dinamism și noi inițiative cu caracterpolitic. Această infuzie promițătoare de sânge proaspăt se produce, totuși, într-un context în care capacitatea de luare a deciziilor politice anoului guvern este pusă la îndoială.

În aceste condiții, donatorii externi doresc pună la încercare disponibilitatea guvernului de a rezolvare a problemei transnistrene. În mod paradoxal, un guvern minoritar, asaltat de numeroase probleme economice, este somat abordeze chestiuni mari. În documentul cu recomandări înmânat premierului Gaburici pe data de 4 martie de către partenerii noștri de dezvoltare se conține un capitol întreg dedicat Transnistriei. Lista solicitărilor este de-a dreptul uluitoare și, probabil, domnul Osipov a înghițit noduri atunci când le-a citit pentru prima dată.

În primul rând, este vorba de recunoașterea publică imediată a faptului că reintegrarea Republicii Moldova este o prioritate naţională de vârf. Trebuie să menționăm că în pofida interesului ocazional pentru regiunea transnistreană, guvernul Republicii Moldova a refuzat să facă declarații angajante în această chestiune. De exemplu, poziția lui Iurie Leancă se rezuma până nu demult la faptul că eurointegrarea este mai importantă decât reintegrarea și că are rost să te ocupi de reglementarea transnistreană doar după ce aderi sub o formă sau alta la UE. Această solicitare expresă a partenerilor occidental somează guvernul Moldovei să-și schimbe optica și să considere problematica transnistreană cel puțin la fel de importantă ca procesul de integrare europeană.

În al doilea rând, guvernul Moldovei este rugat să grăbească negocierile cu Transnistria în ceea ce privește includere ei în Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător într-un format trilateral (Chișinău-Tiraspol-Bruxelles). Chișinăul a tărăgănat acest proces, considerând că de discutarea acestui subiect ar trebui să fie preocupat în special Tiraspolul. De asemenea, Chișinăului i se cere elaborarea unui plan de reglementare a conflictului care ar putea fi pus în aplicare pe o perioadă de 5 ani. Și această somație prinde Chișinăul  pe picior greșit pentru că pe parcursul ultimilor ani nimeni nu a gândit strategic și n-a avut grijă să gândească asemenea gen de viziuni.

În al treilea rând, Chișinăului i se sugerează să rezolve problema dosarelor penale intentate persoanelor din Transnistria care dețin funcții de răspundere. O asemenea solicitare pune în dificultate organele noastre de ordine întrucât ele au acționat mai curând la presiunea unor organizații nonguvernamentale care preferau să acționeze guvernul Republicii Moldova în judecată pentru orice încălcare a drepturilor omului în regiune. Domnul Osipov va avea o misiune dificilă de a găsi o procedură mai mult sau mai puțin legală pentru a rezolva această problemă.

În documentul partenerilor se conțin și câteva vești bune pentru Victor Osipov. În special, este vorba de sporirea capacităților Biroului pentru Reintegrare, uitat de guvern, rămas fără resurse și ducând o existență umilitoare. Cu toate acestea, esența documentului este destul de neplăcută pentru Chișinăul oficial care va fi constrâns să acționeze. În aceste condiții, Victor Osipov va deveni un vârf de lance îndreptat împotriva instituției în care lucrează pentru a o obliga să ia decizii politice foarte dificile.

Din această cauză, noul vice-premier pentru Reintegrare s-a pomenit într-o situație de neinvidiat. Nu suntem siguri că el a luat în calcul toate aceste circumstanțe atunci când a acceptat această funcție. Acum nu prea are de ales. În limba moldovenească există o vorbă ciudată dar plină de semnificații – curaj găină că te tai. Mult curaj, domnule Osipov.

Sursa: politicon.md

Leave a Reply