(Analiză) Piața creditului nebancar a „explodat” în anul 2018 cu o creștere de 45 la sută

18 aprilie 2019 13:400 comentariiVizualizări:

Piața creditului nebancar a înregistrat o creștere de peste 45 la sută, în anul 2018, iar comparativ cu 2012 s-a majorat de peste patru ori. Este un record pentru ultimii șapte ani, constată o analiză publicată pe pagina de Facebook Poşta de Ştiri,

Foto: trm.md

Conform datelor pentru anul trecut, soldul creditelor oferite de organizațiile de creditare nebancară a ajuns la nivelul de aproape 6,7 miliarde de lei. În aceste condiții și profitul înregistrat de operatorii din piață a avut o ascensiune impresionantă – cu peste 29% în 2018. (Grafic 1, 2, 3)

Prin urmare, tot mai multe companii încearcă să-și facă loc în această industrie și să fie la “masa la care se împarte profitul”. Dacă în 2011 erau înregistrate 48 de companii de creditare nebancară, apoi, în anul 2018, numărul acestora a ajuns la 199, o creștere de peste patru ori. (Grafic 4) Reglementările relativ dure de intrare pe piața bancară, face piața creditului nebancar destul de atractiv pentru cei care vor să dezvolte o afacere financiară. Totuși, cea mai mare parte din piață le revine primilor 10 operatori, care împreună dețin o cotă de peste 68% din totalul creditelor acordate. Iar primii trei împart o cotă de cca. 35%. (Grafic 5)

Evoluțiile galopante de pe piața creditului nebancar se explică prin mai mulți factori, inclusiv:
– Condițiile mai riguroase de oferire a creditelor de către bănci (politica prudențială mai strictă) ca urmare a crizei din 2014-2015 și migrația unei categorii de clienți către piața nebancară;
– Procedurile simple stabilite de operatorii de pe piața nebancară;
– Acceptarea categoriilor de clienți, care, de obicei, nu sunt admiși de bănci;
– Extinderea contratelor de colaborare pentru finanțarea vânzărilor de produse și servicii.
Aceasta fiind situația, în ultimii doi ani, numărul clienților organizațiilor de creditare nebancară s-a dublat și a ajuns la aproape jumătate de milion de beneficiari.

Pentru o imagine mai completă a sectorului financiar nebancar, menționăm că pe lângă organizațiile de creditare nebancară, pe piață mai activează 268 (conform datelor pentru 2018) de Asociații de Economii și Împrumut, care se adresează unui număr concret de clienți-membri. În 2018, acestea au oferit membrilor săi împrumuturi în sumă de 810 milioane de lei, în creștere cu peste 20% comparativ cu 2017. (Grafic 6)

Prin urmare, observăm că, în 2018, creditul nebancar a crescut mult mai repede decât cel bancar. Potrivit Băncii Naționale, anul trecut, soldul creditelor bancare a ajuns la 35,5 miliarde de lei, în creștere cu 5,9%.

Cumulate toate aceste segmente arată că piața creditului din R. Moldova a fost, în anul 2018, în mărime de 43 miliarde de lei. Raportată la PIB (190 miliarde – 2018), piața creditului reprezintă doar 22,6% și are încă destul spațiu de creștere. (Grafic 7)

Sursa datelor: CNPF, BNM.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Leave a Reply