Politică
Agenția Rezerve Materiale solicită încetarea dezinformării și politizarii unei proceduri necesare și obișnuite de împrospătare a grâului alimentar din rezervele de stat

Agenția Rezerve Materiale solicită încetarea dezinformării și politizarii unei proceduri necesare și obișnuite de împrospătare a grâului alimentar din rezervele de stat cu scopul evitării degradării calitative
Agenția Rezerve Materiale este profund îngrijorată de amploarea care a căpătat-o campania de dezinformare și politizare a unei proceduri obișnuite și necesare de reîmprospătare a grâului din rezervele de stat. Procedură, strict necesară pentru evitarea degradării calitative, reglementată prin legislația în vigoare și aplicată în ultimii 28 de ani.
Rezerva de grâu, gestionată de Agenția Rezerve Materiale, se află la păstrare la o serie de agenți economici, inclusiv SRL Ancom Agro, în depozitele căreia Agenția păstrează rezervele de grâu de peste 20 de ani.
Roada anului 2016, păstrată în aceste depozite, urma să fie împrospătată nu mai târziu de trimestrul II al anului 2020. În caz contrar exista riscul de a degrada calitativ. Termenul a fost prelungit până la începutul anului 2021, din lipsă de solicitări din partea agenților economici și evitarea unei crize alimentare, provocată de înghețurile din primăvara 2020 și seceta din iarna-vara 2020.
Procedura de reîmprospătare, stabilită de Legea cu privire la rezervele de stat și mobilizare și Hotărârea Guvernului cu privire la rezervele cerealizere de stat din 2009, prevede că “împrospătarea și înlocuirea grâului din rezervele cerealiere, stocate la depozitarii responsabili, la decizia Agenției se efectuează de către aceștea cu grâu alimentar de același volum și calitate, fără atragerea mijloacelor bugetare suplimentare”.
22.02.2021
S.A. Franzeluța a transmis o scrisoare pe adresa Agenției pe data de 22.02.2021, care a fost recepționată de Agenție pe data de 23.02.2021. Prin intermediul acesteia, compania “a solicitat eliberarea a 4000-5000 tone de grâu alimentar din rezervele materiale de stat cu titlu de împrospătare și decalaj în timp, la prețurile de achiziționare inițială a acestuia de către autoritățile statului, cu ulterioara restituire a grâului alimentar din roada anului 2021 ». Prețurile de achiziționare inițială au oscilat între 2,50 și 2,80 lei per kg.
23.02.2021
Agenția a semnat contractul cu depozitarul SRL Ancom Agro pentru ca să fie eliberat grâul alimentar în cantitate de 16 855 de tone în scop de împrospătare și evitare a degradării calitative.
24.02.2021
Agenția a publicat pe pagina www.rezerve.gov.md anunțul despre inițierea procedurii de împrospătare a cantității de 16855 de tone de grâu alimentar, roada 2016.
24.02-12.03.2021
Nici un agent economic din panificație, morărit sau zootehnie nu au prezentat interesul de a ridica grâul din rezerva de stat la prețul de piață, de circa 4 lei.Totodată,în cadrul discuțiilor, pe data de 02.03.2021, în cadrul șediței de lucru la Președinția R.Moldova, referitor la subiectul asigurării cu materie primă a industriei de panificație și asociațiilor din sectorul zootehnic, reprezentanții S.A. Franzeluța au insistat să fie eliberat grâul la prețul de stocare și nu la prețul de piață – o garanție financiară, prevăzută de legislația în vigoare pentru cazurile în care grâul primit nu va fi rambursat și statul va fi nevoit să-l procure la prețul de piață. La acel moment, prețul de piață a fost stabilit de către o comisie la cota de 4 lei per kg.
12.03.2021
În lipsa agenților economici din domeniul panificației și zootehniei, agenția eliberează în scopul împrospătării și evitării degradării calitative prima tranșă de grâu, de circa 13500 tone. SRL Ancom Agro s-a angajat să împrospăteze această cantitate de grâu până la 1 octombrie 2021, transferând la contul Agenției garanția financiară 54,4 mln lei.
12.03 – 23.03.2021
Reiterăm, că nici la a doua etapă nu au fost agenți economici interesați de ridicarea cantității rămase de grâu pentru reâmprospătare.
23.03.2021
Agenția eliberează în scopul împrospătării și evitării degradării calitative a doua tranșă de grâu, de circa 3350 tone. SRL Ancom Agro s-a angajat să împrospăteze această cantitate de grâu până la 1 octombrie 2021, transferând la contul Agenției garanția financiară 14 mln lei.
În aceste condiții, Agenția a evitat prejudicierea bugetului de stat prin degradarea calității grâului și a obținut garanțiile financiare că la data de 1 octombrie 2021 rezervele de grâu vor fi supliinite în limitele cantităților inițiale.
Valoarea grâului deblocat din rezerva de stat trebuie să permită reîntregirea stocului în cazul în care agentul economic nu are capacitatea de a restitui cantitatea de grâu la calitatea eliberată.
Agenția Rezerve Materiale are pe rol litigii cu 12 companii din sectorul de panificație care au prejudficiat bugetul cu 17 milioane de lei și până în prezent nu au putut rambursa grâul primit din rezerva de stat.
You may like
Ziua Internaţională a Persoanelor în Etate
Tenisul de masă, șahul și armwrestling-ul gratuit, în mai multe locații din Chișinău
Noi şantiere în capitală. Vezi ce zone trebuie să eviţi
Ceban: Pentru a aduce bune practici pentru transportul public. O delegație a Primăriei municipiului Chișinău se află în vizită de studiu la Lublin
Primarul capitalei: Recomand ca reprezentanții LGBT să organizeze acțiunea „în incinta Guvernului, Parlamentului și Președinției”
PAS are cei mai mulți milionari în noul Guvern

Competiția “Tekwill Junior Ambassadors” și-a desemnat finaliștii!

„Rupe tăcerea! Suntem alături”. Sute de oameni au aflat cum se pot apăra de violența în bază de gen

ICT4Women consolidează comunitatea tech a femeilor din Cahul și stimulează antreprenoriatul

Locuitorii din nordul țării, informați despre serviciile disponibile pentru prevenirea violenței în bază de gen

„Rupe tăcerea! Suntem alături” – evenimente dedicate prevenirii violenței în bază de gen

Inovație și inspirație. Cum fetele și femeile din Cahul participă la transformarea digitală a regiunii

Noi reguli pentru perfectarea buletinului de identitate românesc. Sunt obligatorii pentru toți

Despre personal branding, la Innovation Talks. Tinerii din Cahul au aflat cum își pot construi o imagine de succes

În R. Moldova activează 28 de Spații Sigure (Safe Space), care oferă protecție și sprijin femeilor, tinerilor și vârstnicilor

Watchdog, Institute for European Policy and Reforms, TV8 – în lista ONG-urilor din Moldova, care o promovează pe Maia Sandu pe bani din exterior

BLOGGER: Ala Nemerenco deține o diplomă de studii, deși nu a frecventat instituția

În satul Costești, Ialoveni, Igor Dodon a vizitat o întreprindere agricolă care se ocupă de recoltarea și depozitarea fructelor

A pășit cu stângul! Ieșirea Maiei Sandu pentru a prezenta prioritățile sale în calitate de președinte, criticată de politologi

Blogger: Alexandru Slusari ia bani în plic de la liderii agricoli

Scandalos! Soacra unui deputat PAS, implicată în dosarul furtului miliardului

VIDEO // La Chișinău ar putea fi organizat un forum al oamenilor de afaceri din Moldova și Armenia

VIDEO // Vezi cum poliția l-a întâmpinat pe Renato Usatîi la protestul din PMAN

VIDEO// Acțiune de protest la sediul PAS. Macaroane, ceapă și vin pentru Maia Sandu

De ce femeile îmbătrânesc mai repede decât bărbații

A fost creat panoul solar perfect transparent

99 la sută din cazuri de COVID-19 sunt inofensive, spune Donald Trump

România: Un nou anti-record al cazurilor de COVID-19
VIDEO // Până la lacrimi! Familia taximetristului, decedat în urma unui accident tragic, a primit în dar un apartament
Populare
- Politică2 luni ago
VIDEO // Dosarul Petic: M-au șantajat și condiționat să dau declarații false împotriva lui Cavcaliuc. El nu are nicio legătură cu cazul
- Politică3 luni ago
Ion Ceban, despre „concurența de peste drum”: Nu văd o problemă, doua Târguri nu strică
- Economic3 luni ago
USAID oferă suplimentar R. Moldova 42 de milioane de dolari pentru consolidarea sistemului energetic
- Politică3 luni ago
Guvernul unde se uită? Ceban: Zeci de profesori din mai multe localități din țară nu și-au primit salariile încă din luna august
- Toate3 luni ago
Ceban: Peste 5 milioane de lei vor ajunge în caznaua Primăriei
- Social3 luni ago
600 de profesori din R. Moldova au fost instruiți să aplice metoda inovativă de predare „clasa inversată”
- Social2 luni ago
Ieri a fost ultima zi de activitate a Târgului de Crăciun ce a fost organizat în PMAN
- Social3 luni ago
Bălți, Centru de Inovare și Transfer Tehnologic. Rezultatele primelor săptămâni de activitate ale NORTEK