Economic
Agenția Rezerve Materiale explică eliberarea a tone de grâu alimentar

În vederea informării corecte şi obiective a opiniei publice, Agenția Rezerve Materiale din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, dezminte informația publicată eronat pe pagina de Facebook a Partidului Democrația Acasa cu titlu: ,, Alertă! Bandiții fură grâul din rezerva de stat 24 mii tone”.
Printr-un comunicat de presă, Agenția explică că, de fapt, în corespundere cu prevederile Hotărârii Guvernului nr.454/2020 cu privire la împrospătarea cu decalaj în timp a grâului alimentar din rezervele materiale de stat, Agenţia Rezerve Materiale din subordinea Ministerului Afacerilor Interne a fost autorizată să elibereze din rezervele materiale de stat, în vederea împrospătării cu decalaj în timp, 16855,916 tone de grâu alimentar (roada anului 2016) agenților economici, în bază de contract, cu prezentarea unei garanții bancare sau financiare, după forma și în modul stabilit de Codul civil al Republicii Moldova.
Drept temei, pentru aprobarea Hotărârii în cauză au fost prevederile art.8 din Legea nr.589/1995 privind rezervele materiale de stat și de mobilizare și executarea Planului de împrospătare a bunurilor materiale din rezervele materiale de stat pentru anul 2020, aprobat prin Dispoziția Directorului Agenției Rezerve Materiale din 15.01.2020.
În scopul implementării Hotărârii de Guvern nr.454/2020 menționăm, că în lipsa cererilor din partea agenților economici, Comisia mixtă privind eliberarea grâului alimentar din rezervele materiale de stat în vederea împrospătării și înlocuirii lui periodice, cu decalaj în timp și împrumut pe termen scurt, la data de 21 iulie 2020 a decis, că cantitatea de grâu alimentar se va păstra în continuare la locul de păstrare și în strictă conformitate cu condițiile contractului de păstrare.
Astfel, prin Dispoziția Agenției Rezerve Materiale din octombrie 2020 a fost dispusă prelungirea termenului de păstrare a cantității grâului alimentar (roada anului 2016) până la data 01 mai 2021 în scopul asigurării securității alimentare a Republicii Moldova și evitarea pericolului unei crize alimentare provocată de înghețuri târzii din primăvara a.2020, seceta din iarnă – vară a. 2020, grindină din vara a. 2020, care au compromis culturile cerealiere.
Agenția Rezerve Materiale din subordinea Ministerului Afacerilor Interne la data de 24 februarie curent a anunțat public pe pagina web despre inițierea procedurii de împrospătare a 16856 tone de grâu alimentar din roada anului 2016, în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 454/2020.
Împrospătarea grâului alimentar din roada anului 2016 este strict vitală, deoarece potrivit prevederilor Instrucțiunii privind modul și condițiile de stocare, recepționare, păstrarea, împrospătarea și eliberare a grâului alimentar, porumbului și crupelor din rezervele materiale de stat, aprobată prin Ordinul Agenției Rezerve Materiale, nr. 74 din 26.10.2015 și coordonată cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (la momentul dat), precum și conform prevederilor Contractului nr. 0305/01 din 31 decembrie 2020 de acordare a serviciilor de păstrare a cerealelor din rezervele de stat şi/sau ajutoare umanitare, pentru anul 2021, a prevederilor actelor normative, termenul limită de păstrare a grâului alimentar este luna mai 2021. În consecință, neîmprospătarea grâului alimentar, poate genera pierderi financiare esențiale de peste 15 mln. MDL, prin degradarea calității acestuia.
Reiterăm, că împrospătarea cu decalaj în timp a grâului se efectuează în bază de contract, cu respectarea prevederilor legale și cu prezentarea unei garanții bancare sau financiare, al cărui cuantum va asigura reîntregirea volumului de grâu în cantitate deplină, eliberat din rezerva de stat.
Conform clauzelor contractuale, în cazul în care, agentul economic nu va restitui până la data de 01 octombrie 2021 cantitatea de grâu alimentar în rezerva de stat, Agenția Rezerve Materiale va reține garanția financiară și va aplica sancțiunile pecuniare, prevăzute de art.29 din Legea nr.104/2020 cu privire la rezervele de stat şi de mobilizare.
Cu titlu de informare, actele normative cu privire la rezervele de stat și de mobilizare, care prevăd procedura de împrospătare a bunurilor din rezervele de stat, sunt: art. 10 şi 11 din Legea nr.104/2020 cu privire la rezervele de stat şi de mobilizare care prevăd eliberarea bunurilor din rezervele de stat în vederea împrospătării cu decalaj în timp, cu excepția stocului intangibil, prin actul administrativ emis de către autoritatea responsabilă (Dispoziția Agenției Rezerve Materiale), în baza unei garanții bancare sau financiare, cuantumul căruia va asigura cantitatea de bunuri scoasă din stocuri și prevederile pct. 18 din Regulamentul cu privire la rezervele cerealiere de stat, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 128/2009, care stipulează împrospătarea şi înlocuirea grâului alimentar din rezervele cerealiere, stocate la depozitarii responsabili, la decizia Agenţiei, se efectuează de către aceştia cu grâu alimentar de acelaşi volum şi calitate, fără atragerea mijloacelor bugetare suplimentare.
Actualmente, rezerva de stat este completată cu grâu alimentar în volum de 125 la sută. Grâul se păstrează corespunzător normelor tehnice, în elevatoare, gestionate de agenți economici specializați, sub monitorizarea și controlul permanent al Agenției Rezerve Materiale cât și a Ministerului Afacerilor Interne.
Sursa: Telegraph
You may like
Ziua Internaţională a Persoanelor în Etate
Tenisul de masă, șahul și armwrestling-ul gratuit, în mai multe locații din Chișinău
Noi şantiere în capitală. Vezi ce zone trebuie să eviţi
Ceban: Pentru a aduce bune practici pentru transportul public. O delegație a Primăriei municipiului Chișinău se află în vizită de studiu la Lublin
Primarul capitalei: Recomand ca reprezentanții LGBT să organizeze acțiunea „în incinta Guvernului, Parlamentului și Președinției”
PAS are cei mai mulți milionari în noul Guvern

„Rupe tăcerea! Suntem alături”. Sute de oameni au aflat cum se pot apăra de violența în bază de gen

ICT4Women consolidează comunitatea tech a femeilor din Cahul și stimulează antreprenoriatul

Locuitorii din nordul țării, informați despre serviciile disponibile pentru prevenirea violenței în bază de gen

„Rupe tăcerea! Suntem alături” – evenimente dedicate prevenirii violenței în bază de gen

Inovație și inspirație. Cum fetele și femeile din Cahul participă la transformarea digitală a regiunii

Noi reguli pentru perfectarea buletinului de identitate românesc. Sunt obligatorii pentru toți

Despre personal branding, la Innovation Talks. Tinerii din Cahul au aflat cum își pot construi o imagine de succes

În R. Moldova activează 28 de Spații Sigure (Safe Space), care oferă protecție și sprijin femeilor, tinerilor și vârstnicilor

15 tineri ambasadori europeni au vizitat regiunea de sud a Republicii Moldova

Watchdog, Institute for European Policy and Reforms, TV8 – în lista ONG-urilor din Moldova, care o promovează pe Maia Sandu pe bani din exterior

BLOGGER: Ala Nemerenco deține o diplomă de studii, deși nu a frecventat instituția

În satul Costești, Ialoveni, Igor Dodon a vizitat o întreprindere agricolă care se ocupă de recoltarea și depozitarea fructelor

A pășit cu stângul! Ieșirea Maiei Sandu pentru a prezenta prioritățile sale în calitate de președinte, criticată de politologi

Blogger: Alexandru Slusari ia bani în plic de la liderii agricoli

Scandalos! Soacra unui deputat PAS, implicată în dosarul furtului miliardului

VIDEO // La Chișinău ar putea fi organizat un forum al oamenilor de afaceri din Moldova și Armenia

VIDEO // Vezi cum poliția l-a întâmpinat pe Renato Usatîi la protestul din PMAN

VIDEO// Acțiune de protest la sediul PAS. Macaroane, ceapă și vin pentru Maia Sandu

De ce femeile îmbătrânesc mai repede decât bărbații

A fost creat panoul solar perfect transparent

99 la sută din cazuri de COVID-19 sunt inofensive, spune Donald Trump

România: Un nou anti-record al cazurilor de COVID-19
VIDEO // Până la lacrimi! Familia taximetristului, decedat în urma unui accident tragic, a primit în dar un apartament
Populare
- Politică2 luni ago
VIDEO // Dosarul Petic: M-au șantajat și condiționat să dau declarații false împotriva lui Cavcaliuc. El nu are nicio legătură cu cazul
- Politică3 luni ago
Primarul general Ion Ceban a făcut-o cu ou și oțet pe ministra Sănătății, Ala Nemerenco
- Politică3 luni ago
Ion Ceban, despre „concurența de peste drum”: Nu văd o problemă, doua Târguri nu strică
- Economic3 luni ago
USAID oferă suplimentar R. Moldova 42 de milioane de dolari pentru consolidarea sistemului energetic
- Toate3 luni ago
VIDEO // Ce spune arhitecta șefă despre Strategia de dezvoltare socio-economică și spațială durabilă a Chișinăului.
- Politică3 luni ago
Guvernul unde se uită? Ceban: Zeci de profesori din mai multe localități din țară nu și-au primit salariile încă din luna august
- Toate3 luni ago
Ceban: Peste 5 milioane de lei vor ajunge în caznaua Primăriei
- Social3 luni ago
600 de profesori din R. Moldova au fost instruiți să aplice metoda inovativă de predare „clasa inversată”