Connect with us

Economic

79 de fermieri din Fălești, care au înregistrat pierderi de peste 60 la sută, vor primi ajutor de la stat

79 de producători agricoli din raionul Fălești, care au înregistrat pierderi de peste 60 la sută,  vor beneficia de compensație pentru daunele provocate de calamitățile naturale. Despre aceasta anunță ministrul Agriculturii, Ion Perju, în urma unei vizite în raion.

”Am avut un dialog deschis și mă bucur că oamenii sunt înțelegători și apreciază eforturile de suport ale Guvernului. Producătorii au apreciat că pentru prima dată în ultimii 15 ani, statul oferă compensații pentru pierderile înregistrate din cauza calamităților naturale”, a scris ministrul pe pagina sa de socializare.

În total, de compensații urmează să beneficieze 2800 de lideri agricoli. Cuantumul valoric per cultură, raportat la unitatea de suprafață, s-a majorat de 3 ori. Astfel, pentru 1 ha de grâu de toamnă producătorul agricol va obține despăgubiri în sumă de 1500 lei, orz de toamnă – 1530 lei, rapița – 2100 lei, terenurile reînsămânțate – 1620 lei, plantații pomicole – 3800 lei, legume – 2 000 lei, viță-de-vie – 3 000 de lei.

Premierul Ion Chicu a anunțat, luni dimineața, că proiectul de lege care prevede un șir de noi măsuri de susținere a agricultorilor a fost elaborat. Acesta urmează să fie avizat de FMI, aprobat de Guvern și trimis în Parlament spre adoptare. Este vorba despre rambursarea TVA pentru achitarea impozitelor aferente salariilor și impozitului funciar, subvenționarea dobânzilor la toate creditele agricultorilor, moratoriu asupra controalelor fiscale la agenții economici din domeniul agricol.

Populare