Social
600 de profesori din R. Moldova au fost instruiți să aplice metoda inovativă de predare „clasa inversată”

Aproximativ 600 de profesori din toată țara, care predau diverse discipline, au participat la un curs în cadrul căruia au fost instruiți să utilizeze metoda de predare „clasa inversată”, considerată a fi una dintre cele mai eficiente și inovative practici didactice din lume. Fiind ghidați de 5 mentori din sudul țării, profesorii au aflat care sunt diferențele și similitudinile dintre „clasa inversată” și „învățarea online”, primind informații despre modalitățile de implementare a acestor metode.
Dacă în timpul unei ore tradiționale predarea are loc în clasă, iar, acasă, elevii fac activități de sine stătător, atunci, în cazul „clasei inversate”, predarea are loc acasă, iar activitățile – la școală.
Ideea de bază a „clasei inversate”, numită în engleză „flipped classroom” este simplă: elevii analizează materialele didactice oferite de profesor pentru a face cunoștință cu tema lecției în afara orelor de curs. În clasă, timpul este dedicat discuțiilor și învățării active.
„Materialul pe care profesorul îl propune elevilor spre studiere ar fi bine să fie realizat de profesor, care să se înregistreze sau să elaboreze o prezentare în orice aplicație dorește, ca să le fie ușor elevilor, să poată să înțeleagă ușor subiectul lecției. Ar fi bine ca pentru 25% din toate subiectele lecțiilor pe care le au profesorii de predat în instituție să folosească acest model”, este de părere Natalia Popa, profesoară de informatică și matematică în Gimnaziul „Mihai Eminescu” din orașul Cantemir și mentor în cadrul cursurilor de instruire.
Studiile au arătat că atenția majorității elevilor începe să scadă după aproximativ 15 minute de la începutul unei lecții tradiționale. Însă datorită metodei „clasa inversată”, aceștia reușesc să rămână concentrați și implicați perioade mai lungi.
În cadrul instruirilor organizate în perioada 26-29 decembrie, cei 600 de profesori din țară, inclusiv 100 din regiunea Cahul, au fost ghidați cu privire la managementul clasei în contextul învățării combinate, precum și modul în care trebuie să evalueze și să ofere feedback eficient elevilor. Mentorii care au ghidat participanții sunt profesori din sudul țării. Natalia Popa, Aurica Bacalov, Alla Nebunu, Stela Chetroi și Andrei Miculschi implementează cu succes metoda „clasa inversată” în activitatea lor academică.
„Le-am demonstrat și le-am explicat că metoda „clasa inversată” este divizată în 7 modele și am explicat fiecare model în ce constă și cum poate fi aplicat la lecții. Am venit și cu exemple de proiecte didactice, unde este utilizat acest model de „clasă inversată” și am încercat să abordăm toate modelele ce sunt prevăzute de ghidul propus profesorilor”, a declarat mentorul Natalia Popa.
Învățarea profundă și lucrul în echipă sunt alte două beneficii ale acestei metode care devine tot mai populară în școlile din Republica Moldova.
„Este o metodă în care aș spune că elevii vin în ajutorul profesorului. Chiar dacă lecțiile nu sunt explicate de profesor, oricum elevii vin cu un interes mult mai sporit față de lecție, încearcă să caute mai multă informație și, câteodată, afli de la ei lucruri mult mai utile decât le știai”, a declarat Nina Crintea, profesoară de matematică, informatică și fizică în Gimnaziul „Mihail Kogălniceanu” din satul Cotihana, raionul Cahul.
Instruirile au fost organizate de „Tekwill în Fiecare Școală” și „Startup City Cahul”, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, cu suportul USAID Moldova, Guvernul Suediei, Uniunea Europeană și PNUD Moldova.
Metodologia de predare-învățare „clasa inversată” a fost elaborat de experții în educație: Anatol Gremalschi, Igor Bercu, Andrei Braicov și Tatiana Veverița. Acesta are drept scop consolidarea capacităților profesorilor pe măsură ce trec de la predarea tradițională la „clasa inversată”.


You may like

Depresia și anxietatea sunt problemele de sănătate mintală cu care se confruntă cel mai des adolescenții din R. Moldova. Aceștia pot primi suport în cadrul Centrelor Comunitare de Sănătate Mintală

Ceban: Cei din PAS vor să transforme 20 de hectare de pamânt în groapă de gunoi. Ne rezervăm dreptul la proteste!

Ion Ceban se arată mândru de echipa sa de la Primărie: Eu am o echipă extraordinară

Programare contra cronometru. Cel mai mare maraton de coding din țară și-a desemnat câștigătorii

Cele mai noi tehnologii digitale din domeniul agricol au fost prezentate la Bălți, în cadrul Târgului de Inovații

Lisnevschi: Biroul pentru reintegrare ar putea fi redus la un singur factor de decizie

Experți și vorbitori renumiți vor analiza crizele apărute la nivel mondial, în cadrul unei conferințe internaționale în Estonia

VIDEO // Dosarul Petic: M-au șantajat și condiționat să dau declarații false împotriva lui Cavcaliuc. El nu are nicio legătură cu cazul

Drone, senzori, monitorizare online. Agricultorii Republicii Moldova aleg digitalizarea pentru a-și moderniza afacerile

Watchdog, Institute for European Policy and Reforms, TV8 – în lista ONG-urilor din Moldova, care o promovează pe Maia Sandu pe bani din exterior

În satul Costești, Ialoveni, Igor Dodon a vizitat o întreprindere agricolă care se ocupă de recoltarea și depozitarea fructelor

BLOGGER: Ala Nemerenco deține o diplomă de studii, deși nu a frecventat instituția

A pășit cu stângul! Ieșirea Maiei Sandu pentru a prezenta prioritățile sale în calitate de președinte, criticată de politologi

Blogger: Alexandru Slusari ia bani în plic de la liderii agricoli

Scandalos! Soacra unui deputat PAS, implicată în dosarul furtului miliardului

VIDEO // La Chișinău ar putea fi organizat un forum al oamenilor de afaceri din Moldova și Armenia

VIDEO // Vezi cum poliția l-a întâmpinat pe Renato Usatîi la protestul din PMAN

VIDEO// Acțiune de protest la sediul PAS. Macaroane, ceapă și vin pentru Maia Sandu

De ce femeile îmbătrânesc mai repede decât bărbații

A fost creat panoul solar perfect transparent

99 la sută din cazuri de COVID-19 sunt inofensive, spune Donald Trump

România: Un nou anti-record al cazurilor de COVID-19
VIDEO // Până la lacrimi! Familia taximetristului, decedat în urma unui accident tragic, a primit în dar un apartament
Populare
- Economic3 luni ago
Victor Nichituș: Nu există date publice referitoare la mecanismul de plată pentru energia electrică furmizată de către România
- Social3 luni ago
Petiție online: „Spune NU campaniei Copii LGBT în școala Ta”
- Politică3 luni ago
Continuă lucrările de reabilitare a Grădinii Publice Scuarul Catedralei Mitropolitane
- Politică3 luni ago
Ceban: Actuala guvernare este cea mai incompetentă de la independență încoace
- Politică3 luni ago
Ion Ceban, despre reparația podului de la Mihai Viteazul. La ce etapă este acesta
- Economic3 luni ago
Ion Ceban: Economisire a energiei electrice trebuie făcută rațional și nu în detrimentul locuitorilor
- Politică3 luni ago
Politolog // Cum vor influența alegerile din SUA asupra Moldovei, Ucrainei și UE
- Social3 luni ago
Expoziția InSpirArt: 4 artiști au pictat în stil spirală