Connect with us

Politică

300 de milioane de lei pentru susținerea agricultorilor afectați de secetă

Guvernul va aloca, în cel mai apropiat timp, 300 de milioane de lei pentru susținerea agricultorilor afectați de secetă. Banii provin din Fondul de subvenționare a agriculturii și  din Fondul de Intervenții a Guvernului, a anunțat astăzi ministrul Agriculturii, Ion Perju, după o întrevedere cu agricultorii din raionul Hîncești.

“Am precizat primele acțiuni și anume alocarea a 300 de milioane de lei pentru agricultori. Din suma totală, 100 de milioane sunt alocate din Fondul de subvenționare a agriculturii, iar alte 100 mln din Fondul de Intervenții a Guvernului, iar în toamnă alte 100 milioane vor fi alocate. Pentru un hectar reînsămânțat după ce a fost semănat în toamnă, guvernul va acoperi 1080 lei. Pentru 1 ha semănat cu grâu, afectat în proporție mai mare de 60% – 1000 lei, orz – 1020 lei, rapiță – 1400 lei”, a scris Ion Perju, într-o postare pe Facebook.

 Perju a mai spus că pentru a beneficia din cele 100 mln de lei din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, agricultorii pot depune deja dosarele la AIPA.

“Suntem în discuții cu partenerii de dezvoltare pentru a identifica noi surse financiare de suport pentru sectorul agricol. Am discutat cu băncile comerciale și sunt dispuse să ofere susținere pentru agenții economici din sectorul agricol (reeșalonarea creditelor, etc.). A fost aprobată Legea ce prevede majorarea nivelului de subvenționare a primelor de asigurare de la 50% la 70%. La Guvern discutăm în continuu despre toate oportunitățile de suport, analizăm, negociem, vom reuși să identificăm soluțiile optime. Blocarea traseului nu aduce bani în buget și nu rezolvă problem”, a mai scris ministrul Agriculturii.

Populare