UE, colacul de salvare pentru economia Republicii Moldova

15 mai 2017 14:572 comentariiVizualizări:

La mijlocul lunii aprilie 2017, președintele Igor Dodon a participat la Bișkek la reuniunea statelor din comunitatea Euroasiatică. El a semnat un document prin care Republica Moldova a fost desemnată drept observator în cadrul comunității, iar acest lucru a stârnit controverse în societatea moldovenească.

RM-SI-UE

Prin gesturile sale, Igor Dodon a resuscitat anumite sentimente geopolitice. Pentru Republica Moldova, care se află la confluența dintre Est și Vest, UE este mult mai atractivă din punct de vedere al dezvoltării economice și modernizării societății moldovenești. Ba mai mult, poate veni cu anumite soluții pentru problemele existente în Republica Moldova. Acest lucru înseamnă dezvoltare economică, stat de drept, dar și alte aspecte care se referă la dezvoltarea democratică. De partea cealaltă, Uniunea Euroasiatică nu este un spațiu al democrației și al regulilor de joc clare.

„Actul semnat de Dodon este lipsit de o consistență reală, instituțională. Mai degrabă se înscrie în logica comportamentului unui președinte geopolitic și nu a unui președinte care să reprezinte interesele tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Aceste lucru  divizează și mai mult societatea moldovenească, care în lipsa unui consens dintre forțele politice, este în căutarea modelului de dezvoltare a țării”, a mai spus Tăbârță.

În prezent, din punct de vedere economic, Republica Moldova ar trebui s-și aprofundeze relațiile comerciale cu UE reieșind din acel cadru creat după semnarea de către Chișinău a Acordului de Asociere. În calitate de argument este că țara noastră și-a sporit relațiile comerciale cu spațiul comunitar unde regulile jocului sunt previzibile. În timp ce relațiile cu Federația Rusă sunt determinate de criteriile politice și geopolitice, cum ar fi instituirea a tot felul de embargouri la produsele agroalimentare moldovenești exportate pe piața rusă.

Emisiunea este realizat de către IDIS Viitorul în parteneriat cu Radio Europa Liberă.

2 Comments

  • Da si pe acets colac vrea sa urce Maia cu Nastase si Usatii, nemai vorbind de finatatori sai Filat si Topii.

  • Din cauza lui Dodon si a Rusiei, UE a amanat ultima finantare de 100 mil de euro. Iata asa trebuie sa-i multumim celor care l-a facut presedinte, Maia, Nastase si Usatii.

Leave a Reply